Doliu uriaș în muzica populară. A murit Luca Novac

Doliu în muzica populară: marele taragotist al Banatului Luca Novac a încetat din viață astăzi, 15 februarie, la vârsta de 79 de ani.

Author: Razvan Ilie luni 15 februarie 2021 , 16:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Presa din Banat a anunțat în cursul dimineții că s-a stins din viață taragotistul Luca Novac, unul dintre cei mai mari instrumentiști de muzică populară din România. Grav bolnav, Luca Novac s-a stins în această dimineață, în locuința sa din Timișoara, după cum a anunțat realizatoarea emisiunii de folclor de la Radio Timișoara, Daniela Băcilă.

Luca Novac avea 79 de ani și era unul dintre reprezentanții de marcă ai muzicii populare din Banat. "Taragotistul de aur", cum i se spunea artistului, s-a născut în anul 1941, în satul Var din comuna Obreja, județul Caraș-Severin.

Citeste si: Surse: A murit Ion Pacepa. Cel mai mare spion român din vremea lui Ceaușescu avea COVID-19

Luca Novac, "taragotistul de aur"

Luca Novac fost recompensat de președintele României, Ion Iliescu, în decembrie 2004, cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”, conform Tion.ro.

Luca Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul.

Citeste si: Ce spune medicul Virgil Musta despre măștile neconforme de la ”Victor Babeș”

La sugestia lui Nicolae Perescu, dirijorul orchestrei „Lazăr Cernescu” din Caransebeş, tânărul Luca Novac a început să cânte la torogoată de care a ajuns să nu se mai despartă vreodată şi care a i-a adus faima în lume. Următoarele concursuri i-au adus premii din această ipostază, apoi imprimări la Radio Timişoara si angajarea la formaţia profesionistă din Caransebeş, care între timp îşi schimbase numele în „Doina Banatului”.

luca novac
Luca Novac a crescut într-o familie de instrumentiști și a cântat la fluier, caval, ocarină, cimpoi, saxofon și clarinet, însă a iubit cel mai mult taragotul.

În 1964 a devenit solist instrumentist al Orchestrei Populare de Stat „Lazăr Cernescu” din Caransebeș, transformată apoi în „Doina Banatului”. A făcut atunci primele înregistrări la radio, la televiziune și la Casa Electrecord.

Câțiva ani mai târziu a ajuns la Ansamblul Profesionist „Banatul” din Timișoara, sub bagheta dirijorului Gelu Stan.

De aici a plecat să promoveze muzica românească peste hotare, în China, Coreea, Mongolia și chiar în Uniunea Sovietică. A trecut și prin formația Radu Simion și s-a făcut remarcat cu melodii precum „Doina oilor”, „Doiul lui Luca Novac”, „Doiul gugulanilor”, „Hora de la Oravița”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si