Dragobete 2021 - Tradiții. Ce se face, pe 24 februarie, de ziua îndrăgostiților la români

Pe 24 februarie este sărbătorit Dragobetele, un eveniment în care este celebrată iubirea în stil românesc, tradiţional. Ziua Îndrăgostiților, autohtonă, marchează și începutul primăverii. Din moși strămoși se spune că Dragobetele este fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr arător și fosrte iubăreț care cucerește fetele. Zicala reprezentativă a acestei zile este: ”Dragobetele sărută fetele!”.

Alina Raducu, miercuri 24 februarie 2021 , 08:10

Dragobete 2021 - Tradiții. Ce se face, pe 24 februarie, de ziua îndrăgostiților la români
Dragobete 2021 - Tradiții. Ce se face, pe 24 februarie, de ziua îndrăgostiților la români
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoarea Dragobetelui o urmează pe cea de Valentine’s Day, Ziua îndrăgostiților în tradiția occidentală, provenită de la americani, care a fost sărbătorită pe 14 februarie.

Ce tradiții trebuie respectate în ziua de 24 februarie, de Dragobete?

Din străbuni se spune că dacă săruţi, de Dragobete, o persoană de sex opus, ai noroc în dragoste tot anul.

În tradiția populară spune că de Dragobete, tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel ar fi magică şi, folosită pentru a se spăla pe faţă, le face pe fete mai cuceritoare.

Dragobetele, sărbătoare populară autohtonă, specifică mai ales zonei sudice a țării (Oltenia, Muntenia și parțial Dobrogea) are dată fixă de celebrare în fiecare localitate, dar variabilă de la o regiune la alta, fie la 24 sau 28 februarie, fie la 1 sau 25 martie.

Citeste si: Dragobete 2021. Mesaje, SMS-uri și urări inedite pentru 24 februarie

Tot în funcție de fiecare regiune, sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de ”Cap de primăvară”, ”Sântion de primăvară”, ”Ioan Dragobete”, ”Drăgostițele”, ”Logodna sau însoțitul paserilor”.

Data de 24 februarie nu a fost aleasă întâmplător. Este ziua care marchează începutul anului agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog.

Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele este identificat cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic. Echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii și dragostei, obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în multe din satele românești.

Citeste si: Mesaje de dragoste pentru Dragobete 2021. Urări originale și cu imagini

Cunoscut și sub numele de Dragomir, Dragobetele este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic și nestatornic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, ce sălășluiește mai mult prin păduri.

Dragobete 2021 - Tradiții. Ce se face, pe 24 februarie, de ziua îndrăgostiților la români
Dragobete 2021 - Tradiții. Ce se face, pe 24 februarie, de ziua îndrăgostiților la români

Citeste si: Dragobete 2021. Cele mai frumoase SMS-uri pe care să le trimiți persoanei iubite pe 24 februarie

Dragobetele, tradiție preluată de la daci?

Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor, românii au transfigurat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ”zânul dragostei”, zeitate ce îi ocrotește și le poartă noroc îndrăgostiților.

A devenit protectorul iubirii celor care se întâlnesc în ziua de Dragobete, iubire care ține tot anul, precum cea a păsărilor ce ”se logodesc” în această zi.

De 24 februarie, se sărbătoreşte Dragobetele, o ocazie de celebrat iubirea în stil românesc, tradiţional. Ziua Îndrăgostiților, autohtonă, marchează și începutul primăverii. În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele. De aici, zicala ”Dragobetele sărută fetele!”.

Citeste si: Dragobete 2021 data. Când se sărbătorește, de fapt, Ziua Îndrăgostiților la români

Se mai spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel ar fi magică şi, folosită pentru a se spălat pe faţă, le face pe fete mai cuceritoare.

Tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.

Citeste si: Mesaje de Dragobete 2021. Urări superbe pentru persoana iubită de Ziua Îndrăgostiților


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania.... Survivor Romania 2021. ANUNTUL care i-a daramat pe toti concurentii Survivor Romania. Au izbucnit in lacrimi cand au auzit care este premiul la Jocul de Comunicare
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a... Angela Merkel s-a interesat de Simona Halep. Întrebarea surprinzătoare pe care a adresat-o cancelarul Germaniei în Parlamentul European
monitorulcj.ro
Amenințare cu BOMBĂ la un hotel din România! A intervenit un echipaj SRI Amenințare cu BOMBĂ la un hotel din România! A intervenit un echipaj SRI
infoactual.ro
Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă! Zodia care primește un îndemn la începutul lunii. Astrolog: Aveți grijă!
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si