Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună

Luna Februarie care mai este cunoscută și sub numele Făurar, Fluierar sau Luna Lupilor, dar și ca luna îndrăgostiților, aceasta va avea doar 28 de zile. Această perioadă este marcată, în tradiția populară, de o serie de momente care pregătesc lucrările agricole de primăvară și de sărbători ale iubirii.

Author: Alina Raducu marți 02 februarie 2021 , 14:19

Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună
Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În 2 februarie, creştinii sărbătoresc Întâmpinarea Domnului. Această zi mai este numită şi Stretenia, Filipii de iarnă, Martinii de iarnă sau Stretenia gheţii.

Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună?

Stretenia este o zi rea, cu ceasuri rele, cine se naşte în această zi sau face nuntă, nu-i merge bine. Se mai spune că Stretenia este Ziua Babelor.

Ziua aceasta este numită şi Martinul mare, nu se lucrează pentru a păzi gospodăriile de lupi şi urşi. Cine mătură în casă îşi vede vitele bolnave de streche. Dacă la Stretenie e zi frumoasă, atunci până la Sfântul Gheorghe tot aşa va fi, iar dacă numai dimineaţa e frumoasă, adică dacă până soarele e sus pe cer, de-şi vede ursul umbra pentru că atunci vremea va fi rea.

În această zi nu e bine să tai cu foarfecele, căci e rău de gândaci.

De asemenea, în ziua de 24 februarie este Dragobetele, adică ziua Îndrăgostiților. 24 februarie este ziua care marchează începutul noului an agricol, momentul în care întreaga natură renaște, păsările își caută cuiburi și, după unele credințe populare, ursul iese din bârlog. 

Zeu al dragostei în Panteonul românesc, Dragobetele, mai este identificat și cu Cupidon, zeul dragostei în mitologia romană, și cu Eros, zeul iubirii în mitologia greacă, sinonim cu Năvalnic. Echivalentul românesc al sărbătorii Valentine’s Day sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii și dragostei, obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în multe din satele românești.

Dragobetele mai este cunoscut și sub numele de Dragomir și este considerat, în credința populară românească, fiul Babei Dochia. Năvalnic, Dragobetele este închipuit ca un flăcău voinic, chipeș și iubăreț, ce sălășluiește mai mult prin păduri. Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu pețitor și ca un naș ce oficia în cer, la începutul primăverii, nunta tuturor animalelor, de-a lungul veacurilor, românii au transfigurat Dragobetele, acesta ajungând să fie considerat ”zânul dragostei”.

Se mai spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel ar fi magică şi, folosită pentru a se spălat pe faţă, le face pe fete mai cuceritoare.

Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună
Superstițiile lunii februarie. Ce e bine sa faci și ce nu în această lună

Citeste si: Calendar creștin-ortodox 2021. Astăzi este sărbătoare mare. Ce este interzis să faci în 2 februarie, de Întâmpinarea Domnului

Alte semnificații ale lunii februarie

Numele de “Făurar” este inspirat de fierari, adică “făurarii în fier”, care pregăteau fierul plugului pentru arat.

În luna februarie, se spune că noaptea îngheaţă pământul, iar ziua se dezgheaţă, cu alternanţe mari de temperatură, ce aduc aminte şi de iarnă şi de primăvară.

În zilele noastre, se păstrează mare parte din acest ritual, dar în prezent, sărbătoarea are ca punct central sfeştania viilor. Viticultorii aduc preotul pentru a face sfeştanie, în vederea rodirii şi apărării de vătămători şi vreme rea. Aceasta vizează cei doi Ani Noi: Viticol şi Pomicol. Preotul slujeşte la capul viei, o sfinţeşte şi se roagă pentru belşugul viei şi al pomilor fructiferi, stropindu-le cu Aghiasmă Mică, împreunată cu Aghiasmă Mare, de la Bobotează.

În plus, în ziua de 29 februarie  îl sărbătorim pe Sfântul Casian, celebrat o dată la patru ani, este marcată în calendarul popular prin explicaţia ce justifică prezenta slabă a Sfântului.

Citeste si: Calendar ortodox 2 februarie. Sărbătoare mare: Întâmpinarea Domnului. Ce nu ai voie să faci în această zi


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si