Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri pentru 24 februarie

Dragobete 2023. Dragobete este sărbătoarea iubirii, celebrată pe 24 februarie 2023. În această zi există o serie de tradiții și obiceiuri care trebuie respectate. Iată ce nu trebuie să faci în această zi, pentru a nu atrage ghinionul asupra ta!

Author: Alexandra Bercea vineri 24 februarie 2023 , 07:10

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dragobete 2023.  Pe data de 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele. Acest lucru vine și cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care îi îngrijesc bine să le cunoaștem.

Iată cum sărbătoresc românii ziua de 24 februarie!

Cum sărbătoresc românii iubirea?

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

Pe dealurile din sat se aprindeau focusi, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat felul îi căzuse dragă. Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele!.

Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți deschide dragostea în fața comunității.

„Unii tineri, în Ziua de Dragobete, își crestau brațul în formă de cruce, după care își suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, și, respectiv, surori de cruce. Se luau de frați și de surori și fără ritualul de crestare a brațelor, doar prin îmbrățișări, sărutări frățești și jurământ de ajutor reciproc. Cei ce se înfrățeau sau se luau surori de cruce făceau un ospăț pentru prieteni”, a afirmat Simion Florea Marian. Folcloristul român Constantin Rădulescu-Codin, în lucrarea „Sărbătorile poporului cu obiceiurile, credințele și unele tradiții legate de ele.” scria: „Dragobete e flăcău iubieț și umblă prin păduri după fetele și femeile care au lucrat în ziua de Dragobete. Le prinde și le face de râsul lumii, atunci când ele se duc după lemne, flori, bureți ...”.

De aici și provine răspândita expresie adresată fetelor mari și nevestelor tinere care îndrăzneau să lucreze în ac. Nu se sacrificau animale pentru că astfel s-ar fi stricat rostul împerecherilor. 

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Citește și: Mesaje noi si impresionante de Dragobete 2023. „Mă faci fericit și cred ca ție îți datorez bucuria de viață''

Femeile obișnuiau să atingă un bărbat din alt sat, pentru a fi drăgăstoase întreg anul.

Fetele mari strângeau de cu seara ultimele rămășițe de zăpadă, numită zăpada zânelor, iar apa topită din omăt era folosită pe parcursul anului pentru înfrumusețare și pentru diferite descântece de dragoste. Există o serie de obiceiuri în zona rurala legate de această sărbătoare.

Bărbații nu trebuie să le supere pe femei, să nu se certe cu ele, pentru că altfel nu le va merge bine în tot anul. Tinerii consideră că în această zi trebuie să glumească și să respecte sărbătoarea pentru a fi îndrăgostiți tot anul. Iar dacă în această zi nu se va fi întâlnit fata cu vreun băiat, se crede că tot anul nu va fi iubită de nici un reprezentat al sexului opus. În această zi, nu se coase și nu se lucrează la câmp și se face curățenie generală în casă, pentru ca tot ce urmează să fie cu spor. În unele sate se scotea din pământ rădăcina de spânz, cu multiple utilizări în medicina populară.

Dragobetele sărută fetele!

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

Dragobete 2023. Cum sărbătoresc românii iubirea? Tradiții și obiceiuri

Înspre ora prânzului, fetele porneau în goană spre sat, fuga fiecăreia atrăgând după sine câte pe băiatul care le îndrăgea. După ce vă prindea aleasa, băiatul îi fura o sărutare în lume, sărut care simbolizează legământul lor de dragoste pe întregul an de zile. De aici și celebra zicală:

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

„Dragobetele sărută fetele!”

Flăcăii, strânși în cete și fetele obișnuiau ca, în ziua de Dragobete, s-au creștit brațul, în formă de cruce, după care aveți suprapuneau tăieturile, devenind astfel frați, respectiv surori de cruce. Fiecare tânără are grijă ca ziua de Dragobete să nu îl prindă fără pereche, ceea ce ar fi reprezentat un semn rău, prevestitor de singurătate pe întregul lor lucru, până la următoarea zi de Dragobete.

Citește și: Dragobete 2023. Cele mai frumoase cadouri pentru persoana iubită


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si