Vestea bună de la BERD este aceea că instituția europeană şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2022.

Citeste si: Măsurile luate de companii pentru a reduce consumul la energie

Conform celor mai recente prognoze ale BERD, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an.

Din păcate, economia țării noastre ar putea "cădea" de la înălțime în 2023, când se așteaptă un avans de 1,9%, potrivit calculelor BERD.

Previziuni importante înainte de construcția bugetului pe 2023

Cifrele au fost revizuite semnificativ în sus faţă de estimările din luna mai, potrivit cărora Produsul Intern Brut al României urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022 şi o contracţie de 1,1% în 2023.

În proiecția anterioară a economiștilor, ecartul era mai mic între evoluția PIB-ului din acest an și cel de anul viitor. 

Bugetul României pe 2023, pregătit în octombrie

Nicolae Ciucă a declarat recent că până la jumătatea lunii octombrie Ministerul Finanțelor va înainta proiectul de buget pentru 2023. Acesta ar urma să fie supus dezbaterii parlamentare în noiembrie.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Nicolae Ciucă a mai spus că prin acest proiect se vor asigura continuitatea unor investiții, implementarea programelor din PNRR sau gestionarea inflației.

Totodată, Executivul își propune identificarea unor resurse bugetare pentru a mări salariile și pensiile, asigurând și măsurile necesare pentru protejarea celor vulnerabili.

Premierul vrea ca în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament.

rata inflatiei crestere economica

Inflația a tăiat din puterea de cumpărare a românilor

[Sursa foto: Pixabay]

Inflația "înghite" creșterea economică

Potrivit BERD, toate cele trei state membre UE din Europa de Sud-Est (România, Bulgaria şi Grecia) au înregistrat o creştere economică solidă în prima jumătate a lui 2022, însă încep să apară semnale ale unei încetiniri semnificative în a doua jumătate a anului.

Inflaţia a ajuns în zona de două cifre, ceea ce a determinat guvernele din regiune să atenueze impactul asupra firmelor şi gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie în lunile următoare are efect asupra încrederii şi investiţiilor.

Ritmurile de creştere a PIB vor rămâne solide, în special în cazul Greciei şi României, pentru anul 2022, dar toate cele trei economii UE din Europa de Sud-Est ar urma să înregistreze o reducere semnificativă a ritmului de creştere în 2023.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: 5 minuni săvârșite de Arsenie Boca. Vindecările miraculoase pe care le-a făcut părintele de-a lungul vieții sale

În cazul României, "după o revenire de 5,9% în 2021, stimulată de consumul privat, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans surprinzător de 5,8% în prima jumătate a lui 2022.

"Pe ansamblul anului 2022, creşterea PIB este estimată la 5,4%. În 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile cu finanţarea şi energia care constrâng investiţiile şi cererea externă slabă, în special din Germania, vor duce la o creştere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar există

în continuare riscuri în scădere în cazul în care va apărea o recesiune mai gravă decât se preconizează în zona euro", se arată în raportul BERD citat de Agerpres.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si