Eurostat: Romania are un deficit bugetar de 4,1% in trimestrul al doilea, cel mai mare din Uniunea Europeana

Romania a inregistrat un deficit bugetar de 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), date ajustate sezonier, in trimestrul al doilea al acestui an, cel mai mare din Uniunea Europeana (UE), potrivit datelor publicate marţi de Eurostat.

V.P., marți 24 octombrie 2017 , 17:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Datele sunt calculate dupa metodologia European System of Accounts (ESA 2010).

Dupa Romania, cele mai mari deficite bugetare, date ajustate sezonie, le-au inregistrat Marea Britanie (3,4%), Franta (2,8%), Portugalia (1,6%), Slovacia (1,4%), Austria şi Polonia (cu cate 1,2%).

La nivelul celor 28 de state ale UE, deficitul bugetar a crescut la 1,3%, date ajustate sezonier, fata de 1,1% inregistrat in primul trimestru al acestui an.

Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat respectarea tintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht. in caz contrar, Romania risca sa intre in procedura de deficit excesiv.
 

Bugetul general consolidat, care include atat bugetul de stat, cat şi bugetele de pensii şi de şomaj, a incheiat primele opt luni ale acestui an cu un deficit de 6,5 miliarde lei, reprezentand 0,78% din PIB, in creştere de peste doua ori fata de aceeaşi perioada a anului trecut, in conditile in care ritmul de creştere a cheltuielilor, trase in sus mai ales de salariile bugetarilor, a depaşit avansul incasarilor, arata datele publicate in septembrie pe site-ul Ministerului Finantelor.
 

Clipul zilei pe KANALD.RO:
Te-ar putea interesa si