EXCLUSIV: Ce alimente ne ajută la scăderea colesterolului?/ Nutriționist: ” Tratamentul hipercolesterolemiei are la bază renunțarea la fumat, exercițiile fizice timp de 150 de minute pe săptămână și o dietă săracă în acizi grași”
Colesterolul de foarte multe ori reprezintă o problemă cu care se confruntă foarte multe persoane. Nutriționistul Diana Palfi a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce presupune o alimentație corectă pentru scăderea colesterolului.
Potrivit studiilor efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat faptul că pentru a construi celule, corpul uman are nevoie de colesterol. Deci, cantitatea de colesterol care circulă în sânge este determinată genetic, impactul dietei nu trebuie subestimat. Nutriționistul Diana Palfi a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro ce este mai exact colesterolul, factorii de risc, alimentele pe care trebuie să le consumăm dacă avem colesterolul mărit și ce trebuie să eliminăm din alimentație.
Vârsta, diabetul și fumatul, factori de risc
”Colesterolul este o substanță cu structură chimică de sterol care intră în compoziția membranelor ce înconjoară și protejează ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi. Rolul colesterolului în organism este de a construi țesuturile noi și de a repara daunele aduse țesutului existent, de a produce hormoni steroizi, inclusiv estrogen, de a ajuta la formarea bilei în ficat și de a contribui la producerea vitaminei D”, a precizat Diana Palfi.
”În ceea ce privește hipercolesterolemia, factori de risc importanți includ: vârsta, mai exact bărbații cu vârsta peste 45 de ani și femeile de 55 de ani sau mai mult, un istoric familial pozitiv de boală cardiovasculară aterosclerotică prematură (sub 55 de ani la un bărbat și mai tânăr de 65 de ani la o femeie), hipertensiune, diabet, fumat și niveluri scăzute de HDL-colesterol (mai puțin de 40 mg/dl la bărbați și mai puțin de 55 mg/dl la femei)”, a mai adăugat nutriționistul.
De asemenea, aceasta a explicat că există cauze genetice și dobândite ale hipercolesterolemiei.
”Tulburarea genetică clasică este hipercolesterolemia familială datorată mutațiilor în gena receptorului LDL, fie există o problemă cu receptorul LDL, fie lipsește. Fără receptor, absorbția colesterolului în ficat nu este posibilă. Ficatul procesează de obicei două treimi din LDL circulant. Alți factori de risc pot fi reprezentați de consumul excesiv de alimente bogate în acizi grași saturați și trans, obezitate, sedentarism și fumat”, a explicat aceasta.
Exercițiile fizice ajută la tratarea colesterolului mărit
”Tratamentul hipercolesterolemiei are la bază adoptarea unui stil de viață sănătos, atingerea unei greutăți optime, renunțarea la fumat, exercițiile fizice timp de 150 de minute pe săptămână și o dietă săracă în acizi grași saturați și trans și îmbogățită în fibre, fructe și legume, grăsimi sănătoase. Conform Ghidurilor dietetice pentru americani, grăsimile ar trebui să reprezinte 25-30% din aportul zilnic total de calorii”, a mai spus Diana Palfi.
Printre alimentele recomandate se numără: fructele, legumele, cerealele integrale, în special ovăzul și orzul, carnea albă (pui și curcan), peștele, nucile, semințele, leguminoasele, grăsimile nesaturate, soia și alimentele bogate în fibre solubile.
”Printre alimentele pe care ar trebui să le elimine persoanele cu colesterolul mărit, de evitat sunt grăsimile saturate și aici intră carnea grasă sau procesată, inclusiv hot dog, cârnați, bacon și pepperoni, produsele
lactate bogate în grăsimi, inclusiv unt si smântână, uleiul de cocos și uleiul de palmier și prăjelile. Ca și grăsimi tras trebuiesc evitate produsele de patiserie comerciale și margarina. De evitat sunt și carnea grasă, alimentele și băuturile dulci, gălbenușurile de ou și alcoolul”, a explicat nutriționistul.
”Hipercolesterolemia netratată poate permite îngustarea arterelor cauzata de acumularea de plăci. (ateroscleroză). Acest lucru poate duce la complicații care includ atacul de cord, accidentul vascular cerebral și boala coronariană.