Câinii sunt animale imprevizibile, care de cele mai multe ori nu percep comportamentul uman conform intențiilor noastre, ceea ce duce de cele mai multe ori la răniri sau chiar tragedii. Cătălin Cornea, specialist în psihologia și comportamentul canin, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  ce trebuie să avem în vedere atunci când ne cumpărăm un animal de companie, dar și despre cum trebuie să acționăm în cazul unui atac.

”În primul rând depinde pentru ce luăm un câine. Sunt oameni care gândesc că ar vrea un câine care să-i păzească sau câini care ar vrea să fie companioni. În funcție de această dorință îți alegi un câine cu potențial agresiv sau câine care are alte caracteristici ce nu au legătură cu paza și protecția. Căutăm să vedem în ce context trăim, cât de mare este familia noastră, ce vârstă au copiii în așa fel încât să vedem ce alegem să luăm, mascul sau femelă”, a explicat specialistul.

Ce trebuie să avem în vedere când ne cumpărăm un câine

Masculii sunt destul de reticenți cu copiii mici, sunt distanți și nu ar vrea să fie deranjați de aceștia, pe când femelele sunt mai tolerante ”, a mai adăugat el.

De asemenea, Adrian Constantin, dresor de câini cu experiență vastă, a explicat faptul că ”nu trebuie să ne luăm un animal pe care nu putem să-l stăpânim”.

Citește și: Un băiat și bunica lui au fost sfâșiați de un câine. Tragedia a avut loc într-un parc

Rasa câinilor este o altă caracteristică de care ar trebui să ținem cont atunci ne decidem să luăm un patruped. ”Rasa maidaneză, așa cum o numim noi, poate fi destul de reticență la contactul cu copiii, care din punctul lor de vedere sunt niște ființe mici și imprevizibile în reacții, ceea ce lor le creează presiuni”, a precizat Cătălin Cornea.

Cătălin Cornea, specialist în psihologia și comportamentul canin

Cătălin Cornea, specialist în psihologia și comportamentul canin

[Sursa foto: Catalin Cornea - Facebook]

Câinii atacă în momentul în care se simt amenințați , iar felul în care o persoană reușește să-și păstreze calmul într-o astfel de situație dificilă poate face diferența în acele momente.

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

[Sursa foto: PixaBay]

”Un câine atacă dacă are ceva de protejat și dacă nu este obișnuit cu presiunea pe care o pune un om atunci când se apropie de el. Atunci când simt aceste lucruri afișează posturi corporale, iau o anumită mimică, părul lor li se ridică pe spate, se blochează în mișcare, nu mai dau din coadă, dau urechile pe spate”, a povestit specialistul.

Oamenii trebuie să aibă grijă la semnalele pe care le dau câinii 

Cazul femeii din București, care a fost omorâtă de un câine, luni, în sectorul 3 în timp ce voia să-i dea de mâncare câinelui pe care îl adoptase a atras din nou atenția că trebuie să avem foarte mare grijă la comportamentul animalelor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Citește și: VIDEO- La un pas de o altă tragedie la Lacul Morii: o femeie a fost atacată de doi câini din rasa Cane Corso

”De obicei, oamenii, cum este și cazul nefericit al doamnei care încerca să hrănească acel câine, consideră că gesturile pe care ei le-au învățat din educația umană, sunt valabile și recunoscute ca atare și de câini. Ei au însă un alt regim de comunicare și din punctul lor de vedere aprecierea vine în condițiile în care sunt lăsați în pace și nu li se încalcă teritoriul, când nu atentează nimeni la resursele lor și nu forțează nimeni o prietenie din gesturi pe care câinii nu le cunosc”, a mai explicat Cătălin Cornea.

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

[Sursa foto: Catalin Cornea - Facebook]

Important de precizat este faptul că oamenii nu ar trebui să se apropie atât de mult de câinii de pe stradă, deoarece niciodată nu pot să știe ce reacție au.

”Cel mai bine când se sesizează un comportament agresiv este să nu mai continue și să nu mai interpreteze faptul că posturile corporale pe care câinii le afișează denotă tristețe, abandon deoarece aceste interpretări duc la tragedii”, a spus specialistul.

Nu trebuie să fugim în cazul în care câinii devin agresivi

”Noi ar trebui să le lăsăm spațiu și este cea mai bună soluție pentru a-i relaxa pe câini, pentru a le da lor timp să ne asimileze pe noi ca pe niște elemente stabile și nu imprevizibile în reacții”, a explicat Cătălin Cornea.

În momentul unui atac, lucrul esențial este să nu fugim.

Nu trebuie să fugim. Să ne așezăm jos, să ne protejăm spatele și dacă avem la noi o sacoșă sau o geantă să o punem în față, în niciun caz să fugim ”, a precizat dresorul Adrian Constantinescu.

Citește și: O fetiță de 4 ani a fost ucisă în urma unui atac de câine: „Un incident tragic”

Adrian Constantinescu, dresor de câini

Adrian Constantinescu, dresor de câini

[Sursa foto: Adrian Constantinescu - Facebook]

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ca și măsuri, proprietarii de câini consideră că autoritățile ar trebui să fie mai vigilente și să prevină astfel de tragedii marcante.

Măsuri pentru prevenirea atacurilor câinilor agresivi

”Primăriile locale, Poliția animalelor, Poliția locală, împreună cu medicii veterinari ar trebui să desfășoare mai multe campanii de informare și somare a populației cu privire la prevederile OUG 155/2001, Leg. 61/1991 și acolo unde este cazul, să fie aplicate sancțiuni”, a spus Alina Ghinescu, crescător de dobermann.

Totodată, aceasta spune că atâta timp cât ești pe stradă cu un câine echilibrat, care nu creează probleme, nu ești privit ciudat. Eu cunosc legile și știu să îmi educ câinele de mic, merg cu el și la expoziții și concursuri ”, a mai adăugat aceasta.

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

Cum să te aperi în cazul unui atac al câinilor

[Sursa foto: Pexels.com]

De aceeași părere este și o altă crescătoare care vede înmulțirea și vânzarea ilegală a animalelor ca pe o problemă reală.

”Atâta timp cât înmulțirea și vânzarea ilegală este în floare, nu vom scăpa de maidanezi, deoarece majoritatea cățeilor astfel vânduți, nu sunt verificați/monitorizați, nu sunt înregistrați și nu avem pe cine trage la răspundere”, a explicat Brigitta Nemeth, crescătoare de câini.

Citește și: O femeie de 28 de ani, ucisă de o haită de câini fără stăpâni

”Oamenii au nevoie de educație chinologică. Este foarte important ca deținătorii de căței de companie să fie conștienți de creșterea și educarea acestora”, a mai spus aceasta.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si