VIDEO - EXCLUSIV - Noi informații legate de cutremurul devastator din Turcia. Corespondenții Știrile Kanal D, în zonele afectate: ”Pe străzi, sunt imagini apocaliptice”

A trecut o săptămână de la cutremurele devastatoare din Siria și Turcia care au răpit, prea brusc, zeci de mii de vieți. Salvatorii continuă operațiunile de căutări zi și noapte, iar salvarea unei noi vieți de sub ruine reprezintă cel mai emoționant moment. Echipa Știrilor Kanal D se află acum în orașul Antakya, regiunea Hatay, cea mai devastată din Turcia și ne prezintă ultimele informații.

Author: Maria Stiuca luni 13 februarie 2023 , 10:33

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La o săptămână de la seismele care au semănat moarte și suferință în Turcia, încă mai au loc miracole.

Echipele de salvare române și turce și-au unit eforturile și au reușit să scoată un bărbat dintre dărâmături, după o muncă istovitoare. Între timp, alți oameni așteaptă cu sufletul la gură vești despre cei dragi și se roagă pentru un deznodământ fericit.

Corespondenții Știrile Kanal D- în mijlocul zonelor afectate de cutremurul din Turcia

Sute de anchete au fost demarate împotriva constructorilor din Turcia, iar autoritățile au emis mandate de arestare pe numele unor dezvoltatori, după ce clădirile noi s-au prăbușit cu totul. Echipa Știrilor Kanal D se află în regiunea Hatay din Turcia.

Citește și: VIDEO- Turcia s-a deplasat cu trei metri mai aproape de Grecia în urma cutremurelor devastatoare

Vlad Petrișor, reporter Kanal D, și cameramanii Bogdan Dragomir și Adrian Zorzolan ne transmit ultimele informații:

„A trecut o săptămână de la cele două cutremure devastatoare din Turcia. Suntem în orașul Antakya, regiunea Hatay, cea mai devastată regiune din întreaga Turcie. Pe străzi sunt imagini apocaliptice. Doar salvatorii mai caută cea mai mică urmă de viață printre ruine, însă, după 7 zile, este aproape imposibil. Aceste două clădiri sunt acum părăsite, după ce au fost, efectiv, puse la pământ de cele două cutremure. Aici s-a produs acel efect de „parter flexibil” de care ne spuneau specialiștii. Atunci când la parter există goluri mari pentru vitrine și pentru garaje, automat, structura de la bază cedează prima și se produce colapsul clădirii. Peste stradă, aveau să fie două blocuri aproape noi. Primul bloc a rezistat, însă cel de-al doilea nu, și s-a prăbușit peste imobil, iar astfel, au murit zeci de persoane. Salvatorii caută, în continuare printre ruine, supraviețuitori, în timp ce, rudele stau și așteaptă disperate un semn de la autorități”.

Citește și: VIDEO- Mii de persoane se oferă să o adopte pe Aya, fetița născută printre dărâmături

Speranțe reduse de viață după o săptămână de la cutremur

Micuța din imagini ar putea fi printre ultimele suflete găsite în viață, sub dărâmăturile din Hatay. Se făceau deja 150 de ore de la cutremur, când copila și-a adunat toate puterile pentru a se face auzită. A strigat pentru viața ei și a avut cine să o audă.

Citeste si: Vouchere de 750 de lei și de 2.000 de lei pentru români! Cine sunt beneficiarii şi ce condiţii trebuie să îndeplinească- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

O mână de copil, care și-a adunat forțele și a răzbit. Un miracol pentru care salvatorii muncesc fără oprire zi și noapte, dar, în care puțini mai au curaj să creadă. Și cu toate acestea, eforturile le mai sunt încă răsplătite. Cu doar câteva ore în urmă, un alt copil, în vârstă de 6 ani, era scos de sub dărâmături. 

Oamenii adunați la locul miracolului au aplaudat în momentul în care au văzut cu ochii lor cum cel mic este scos în viață, pe targă. Vocea firavă a copilului a răzbit prin maldărul de moloz care a rămas în urma unui bloc prăbușit, așa că salvatorii au depus toate eforturile să-l scoată cât mai repede.

Minuni au loc în acest timp și în Kahramanmaraş. Aici, salvatorii au izbucnit în lacrimi când au reușit să scoată din dărâmături o fetiță de 5 ani. La scurt timp, găsesc în viață și o femeie de 30 de ani, cel mai probabil mama micuței.

Citește și: Doliu în lumea filmului! Emel Atıcı și fiica ei s-au stins din viață în urma cutremurului din Turcia

Citește și: Poveste cu final nefericit: Femeia salvată în Turcia după 104 ore petrecute sub ruine a murit la spital

Acestea sunt imaginile reușitei. Imagini pe care am ales sa le dăm needitate, pentru că ele reprezintă victoria și totodată speranța. Un bebeluș de 2 luni, care zâmbește în brațele salvatorilor, după 128 de ore de întuneric. Un alt moment încărcat de emoție a avut loc în peisajul dezolant din cartierul Antakya, din care nu a mai rămas aproape nimic în urma cataclismului. Imposibilul s-a petrecut: echipele de salvare române și turce au salvat un bărbat de 35 de ani, care a fost prins sub surpături aproape 150 de ore. Întreaga misiune a durat 12 ore, iar, la final, salvatorii au plâns și s-au îmbrățișat, copleșiți de situația nemaiîntâlnită.

De cealaltă parte, cei care au supraviețuit catastrofei se luptă să își păstreze și ultima fărâmă de speranță. Viața lor s-a schimbat pentru totdeauna, iar pierderile sunt imposibil de cuantificat. Unii au rămas fără cei dragi, pieriți sub clădirile sfărâmate, iar alții mai au doar hainele de pe ei. Și poate nădejdea că nu e totul pierdut. Grăitoare este imaginea acestui bărbat care, înconjurat de moarte și disperare, nu face decât să îngenuncheze în portbagajul unei camionete și, cu ultimele puteri, să se roage.

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Întregul tablou parte desprins dintr-un film de groază. Blocurile au fost rase de pe fața pământului, mașinile lovite, iar echipele de salvare răscolesc prin fiecare colț, în speranța că vor auzi un sunet sau o mișcare.

Citește și: VIDEO- Cutremurele din Turcia și Siria au băgat spaima în români. Vor să se adăpostească în buncărele din țară, însă autoritățile interzic acest lucru

Din păcate, bilanțul victimelor crește de la o zi la alta. Până acum, 34.000 de oameni au pierit în Turcia și Siria, în urma cutremurelor de luni.

Kanal D participă activ pentru ajutoarea celor afectați de cutremurele devastatoare prin donarea de lucruri vitale, necesare sinistraților, a echipamentelor tehnice de găsire a posibililor supraviețuitori. Toți cei care își doresc să se alăture efortului comun de sprijin pentru victimele din Turcia o pot face donând în conturile deschise de Ambasada Turciei la București la Garanti Bank BBVA:

CONT IBAN (LEI/RON): RO95 UGBI 0000 0120 6851 9RON
CONT IBAN (EUR): RO88 UGBI 0000 0120 6852 0EUR
Beneficiar: T.C. BUKRES BUYUKELCILIGI-YARDIM


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si