O nouă alertă cu bombă a fost înregistrată la sediul Judecătoriei Chișinău, după ce miercuri au fost emise mai multe alerte cu bombă în capitala Republicii Moldova. Un bărbat ar fi fost cel care a sunat la numărul de urgență 112 pentru a anunța că se află în sediul judecătoriei. Totodată, de luni de zile au loc proteste de amploare din cauza crizei energetice dar și a tensiunilor Rusia.

Specialistul în comunicare, Mihnea Predețeanu a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre tensiunile ce au loc în Republica Moldova dar și despre modul în care vor escalada acestea.

Oficialii au fost anunțați de o posibilă răsturnare a guvernului

”De la începutul anului, oficialii moldoveni au fost avertizați că se pregătește o răsturnare a guvernului. Avertismentele au venit, în principiu, din partea autorităților din Ucraina, dar au fost susținute și de alți parteneri regionali. De ceva timp, Republica Moldova se confruntă cu proteste de stradă zilnice, unde forțe pro-ruse par să pregătească o răsturnare a guvernului actual”, a precizat specialistul.

 

Citește și: UPDATE- Spațiul aerian rusesc a fost închis. Mai multe zboruri interne ruse au fost întoarse după ce un obiect neidentificat a fost observat pe cer

”Mii de oameni sunt aduși la Chișinău cu autocare din întreaga țară și coordonați de acei, deja cunoscuți oameni îmbrăcați în negru din ”Scutul Poporului”, o organizație formată din foști angajați în structuri militare.

Tensiunea crește și este alimentată de zvonistica privind posibile acțiuni ale trupelor rusești din Transnistria, sau dimpotrivă, a trupelor ucrainene pe teritoriul Transnistriei, ca și de alerte cu bombe la sediul diferitelor instituții publice”, a mai adăugat acesta.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Situația din Ucraina ar fi o posibilă cauză a protestelor, ceea ce a ridicat, de altfel miza controlării Moldovei de către Rusia. Totodată, Președinta Maia Sandu și noul premier Dorin Recean au spus că opoziția pro-rusă vrea răsturnarea conducerii pro-occidentale a țării.  

Republica Moldova, tot mai controlată de Rusia

”Protestele de acum sunt actuale din cauza situației din Ucraina, ceea ce a ridicat brusc miza controlării Moldovei de către Rusia. Climatul social tensionat, în condițiile inflației record de anul trecut: 30,2% decembrie 2022 vs decembrie 2021. Erodarea la guvernare a Maiei Sandu și a formațiunilor pro-europene era și ea de așteptat în acest context”, a explicat Mihnea Predețeanu.

Aceste manifestații tot mai dese ar fi organizate de partide politice pro-ruse.

Citește și: Ce conține planul de pace în 12 puncte propus de China pentru Rusia și Ucraina

 

”Protestele sunt derulate oficial cu solicitarea ca guvernul să plătească facturile la energie ale cetățenilor. Asta, în condițiile în care Republica Moldova acorda pentru facturile din perioada noiembrie 2022- martie 2023 compensații importante în acest sens, de care se estimează ca vor beneficia aproximativ 90% dintre familii. Chiar dacă motivate de o temă economică, protestele sunt organizate de partide politice pro-ruse, un rol principal jucând partidul Shor”, a mai spus specialistul în comunicare.  

Tensiunile din Republica Moldova vor continua să escaladeze

”Shor a fugit din țară, dar buzunarele sale adânci îi cumpără multa influența. Shor este poate cel mai important factor de presiune politica susținut de Rusia în Moldova. Scopul final este cel al dărâmării puterii politice pro-europene și al instituirii unui regim marionetă sub influența, sau chiar condus de un Shor reabilitat, și fidel Moscovei”, a adăugat acesta.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Rusia- atacată de „sabotori ucraineni”. Au luat ostatici și s-au dus lupte cu forțele FSB, Rosgvardia și armatei

Întrebat în ce direcție vor merge lucrurile, Mihnea Predețeanu a răspuns că cel mai probabil tensiunilor vor continua să fie alimentate politic de Ilan Shor și de alți lideri pro-ruși.

”În situația aceasta este clar că Maia Sandu nu are decât opțiunea de a rezista. Un eventual succes al răsturnării puterii legitime prin forță ar compromite, cel mai probabil drumul european al țării, și ar risca să transforme Republica Moldova într-un nou Belarus: cu o guvernare condusă de un lider autoritar pro-rus, deschis în a transforma țara într-un loc de lansare de atacuri pe un nou front împotriva Ucrainei”, a concluzionat specialistul în comunicare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si