Orașul Sibiu este o surpriză în domeniul imobiliar, unde prețurile au crescut considerabil față de anul trecut, ajungând chiar destul de apropiate de cele din București. 

Numărul tranzacțiilor a scăzut cu aproape 50% față de finalul anului trecut

Astfel, ca urmare a datelor furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), în București numărul tranzacțiilor imobiliare care includ case, terenuri şi apartamente, a scăzut în prima lună din acest an cu 47% faţă de decembrie 2022.

Iar în luna ianuarie 2023, la nivel naţional, au fost încheiate 33.274 de tranzacţii, cu 26.590 mai puţine faţă de un număr de 59.864 de tranzacţii semnate în decembrie 2022.

În Sibiu, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 40,45% față de luna Decembrie 2022.

Prețurile și chiriile din orașul Sibiu sunt extrem de apropiate de cele din capitala țării

Prețurile și chiriile din orașul Sibiu sunt extrem de apropiate de cele din capitala țării

[Sursa foto: Pexels.com]

”Piața este destul de instabilă, fluctuată și prețurile variază în funcție de zonă. Nu avem un preț liniar, din păcate. Garsonierele pot pleca de la un minim de 28.000 de euro și pot ajunge și până la un 55.000 de euro, în unele locuri chiar și 60.000. Aceste prețuri sunt complet aberante, bineînțeles”, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, Daniel Natanail, agent imobiliar din Sibiu.

Și în Capitală, numărul tranzacţiilor a scăzut cu 47,6%, până la 6.945, evoluţie comparabilă cu luna ianuarie 2020, când Bucureştiul a bifat doar 5.229

de tranzacţii, conform agentului imobiliar, Florinela Voicu.

Florinela Voicu - agent imobiliar

Florinela Voicu - agent imobiliar

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

În Sibiu, prețurile au fost în scădere cu 2,47% față de decembrie 2022

”Potrivit datelor agregate pe platforma imobiliară, în București, preţul mediu înregistrat în luna ianuarie a fost de 1.676 euro/mp, în scădere cu 1,06% iar în Sibiu s-a înregistrat un preț mediu pe mp de 1.382 euro/mp, în scădere cu 2,47%”, a mai adăugat aceasta.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Ce a spus public Radu Ștefan Bănică despre Andreea Marin?! „Află ea după”. Nu s-a ferit și a recunoscut asta și despre Violeta- wowbiz.ro

Citește și: Investiția perfectă pentru grădină: Cum să achiziționezi cele mai bune echipamente și accesorii de grădinărit

”O medie este undeva la 40.000-45.000 de euro pe garsonieră iar casele, depind, la fel în funcție de zonă, de amplasare, de suprafață, de suprafața de teren disponibilă. Ele sunt cam în jur de 1250 și 1400 euro metrul pătrat. Garsonierele au chiar un preț mai mare pe metrul pătrat”, a precizat Daniel Natanail.

Gabriel Natanail - agent imobiliar

Daniel Natanail - agent imobiliar

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”Prețurile au crescut exponențial și nejustificat. Au crescut cam cu 30%, dar suntem într-o fază în care văd că se dă puțin înapoi și să scadă din preț. La un moment dat, era în jur de 1650  și 1800 de euro metrul patrat, 1750 mai exact și văd că acum sunt undeva între 1450 și 1550”, a mai adăugat aceasta.

Prețurile în Sibiu vs București

La polul opus, în București prețul mediu pe mp la apartamentele noi, în luna Decembrie 2022 a fost de 1850 Euro/mp, potrivit indecelui Imobiliare.ro, iar prețul mediu pe mp la apartamente vechi de 1579 Euro/mp.

Citește și: Se scumpesc vacanțele pe litoralul românesc. Ce trebuie să faci pentru reduceri de 50%

Așadar, o garsonieră dintr-un ansamblu rezidențial nou costa 1561 Euro/mp în luna Decembrie 2022 față de 1592 Euro în luna Ianuarie 2023.

Prețurile și chiriile din orașul Sibiu sunt extrem de apropiate de cele din capitala țării

Prețurile și chiriile din orașul Sibiu sunt extrem de apropiate de cele din capitala țării

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Geta Sterp, absolventă de facultate! Mesajul emoționante pe care l-a transmis sora lui Culiță Sterp! „Acum 4 ani, pășeam timizi și cu emoții pe porta facultății!”- kfetele.ro

Citeste si: Corina Bud își cere scuze pentru comentariile la adresa lui Babasha. Cum își explică reacția: ”Face parte din job să fii adulat sau huiduit”- radioimpuls.ro

”Într-un rezidențial vechi prețul era de 1642 Euro/mp în Decembrie 2022 fața de 1625 Euro/mp în luna Ianuarie a acestui an”, a mai explicat Florinela Voicu.

Citește și: Oamenii își pot cumpăra case de lux cu doar 5.5 lei! Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să se mute aici?

Dacă vorbim de un apartament de 2-3 camere, în București, prețul mediu într-un rezidențial nou era de 1727 Euro/mp în luna decembrie 2022, față de 1761 Euro/mp în luna ianuarie 2023. În Sibiu, prețul mediu în luna ianuarie 2023 este cu 1380 de Euro/mp mai puțin față de București.

Prețul pe metru pătrat al caselor aproape la fel în Sibiu și București

Totodată, casele și vilele din București dintr-un ansamblu rezidențial nou au ajuns să coste aproximat 2040 Euro/mp. Iar dacă vorbim de case și vile mai vechi, prețul pe metrul pătrat a scăzut de la 1503 euro la 1487 Euro/mp în luna ianuarie 2023. Sibiul nu este departe de aceste prețuri, deoarece în luna decembrie 2022, prețul mediu era de 1442 Euro/mp.

”Proprietățile care au suferit o scădere luna aceasta față de luna Decembrie, sunt proprietățile vechi, proprietățile rezidențiale noi înregistrând o ușoară creștere din cauza inflației. Cele mai multe dintre tranzacții s-au realizat cu cash, creditarea nemaifiind atât de accesibilă și favorabilă clienților”, a mai precizat agentul imobiliar, Florinela Voicu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si