Factura la energia electrică 2021. Preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 26% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020, lucru despre care ANRE nu a pomenit niciun cuvânt. 

Factura la energia electrică 2021. Consumatorii de energie electrică din Bucureşti au la dispoziţie pe piaţa concurenţială 32 de oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechile contracte, potrivit calculelor realizate de Agerpres pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.

Citeste si: ANRE: Clienţii casnici au dreptul să îşi schimbe furnizorul de energie electrică pe tot parcursul anului 2021

Factura la energia electrică 2021. Cum găsești cea mai bună ofertă la curentul electric

Factura la energia electrică 2021. Locuitorii Capitalei care până acum au plătit preţuri reglementate ar trebui să încheie noi contracte pe piaţa concurenţială, altfel vor plăti mai mult cu 25% de la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea totală a pieţei.

Factura la energia electrică 2021. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să intri pe site-ul ANRE, la comparatorul de tarife, să îți introduci toate datele și se va genera automat o listă cu furnizori și prețuri din care poți alege unul pe care trebuie să-l contactezi ulterior.

Citeste si: Vor fi sau nu acordate noi vouchere de vacanță în anul 2021

Factura la energia electrică 2021. Termenul-limită pentru semnarea unui contract: 1 februarie

Pe piaţa concurenţială, scumpirile încep de la 4%. Există în total 79 de oferte pentru Bucureşti, iar, în cazul a 32 dintre ele, preţurile sunt mai bune decât dacă am rămâne cu vechile contracte, în piaţa de serviciu universal.

Consumatorii pot încheia noi contracte până la 1 februarie pentru ca acestea să intre în vigoare de la 1 ianuarie.

Schimbarea poate fi făcută şi mai târziu, dar se va aplica de la data semnării.

Citeste si: Proteste în fața Ministerului Muncii după majorarea salariului minim cu doar 41 de lei

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a dus-o Irinel Columbeanu pe fiica lor înainte să se întoarcă în America și ce a avut de zis fosta soție?- wowbiz.ro

Schimbarea furnizorului de energie este un proces relativ simplu şi nu ar trebui să ne ia foarte mult timp, dacă ştim ce avem de făcut. În primul rând, pe site-ul ANRE există o aplicaţie unde consumatorii pot compara ofertele tuturor companiilor de pe piaţă.

Fiecare consumator trebuie să completeze judeţul în care se află, consumul din ultima factură şi valoarea ei, pentru a o putea compara cu noile oferte.

Simularea de calcul s-a făcut utilizând datele pentru un consumator din Bucureşti, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 51,12 lei, la un consum de 87 de kWh.

Avem două opţiuni, piaţa de serviciu universal şi piaţa concurenţială. Mergem întâi pe piaţa de serviciu universal să vedem care sunt preţurile acolo, pentru că, dacă nu facem nimic, aceasta este piaţa în care vom rămâne automat.

Ce pățești dacă rămâi pe piața universală

Constatăm astfel că, pentru consumatorii din Bucureşti, există şase oferte pe această piaţă, toate cu un preţ mai mare decât ce am avut până acum: Tinmar Energy- preţ mai mare cu 11%, adică 5,6 lei în plus, Electrica- mai mare cu 23%, adică 12 lei în plus, E.ON- 24,5%, 12,54 lei în plus, Enel Energie şi Energie Muntenia- 24,68%, 12,59 lei în plus şi CEZ Vânzare- 36%, 18,7 lei în plus.

Consumatorul din Bucureşti, dacă nu face nimic pentru modificarea contractului, va plăti astfel cu 24,68% mai mult de la 1 ianuarie, fiind arondat automat la Enel, deci cu 12-13 lei mai mult dacă am compara cu ultima factură, rezultând o sumă de plată de 63,59 lei.

Cu cât plătești mai mult pe piața concurențială dacă nu schimbi furnizorul

În ceea ce priveşte piaţa concurenţială, consumatorii din Capitală pot alege dintre 79 de oferte ale companiilor energetice. Din păcate, niciuna nu este cu un preţ mai mic decât cel din factura actuală, însă, aplicaţia afişează ofertele în ordinea lor crescătoare şi poate fi găsită cea mai ieftină.

Astfel, în top 10 al celor ai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy România. Oferta acestei companii este cu 4% mai mare decât factura actuală, deci 2,1 lei în plus. Urmează Hidroelectrica, cu 5,3% în plus, adică 2,7 lei la factură.

Citeste si: Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan de mână. „Ai impresia că Bogdan nu are șanse în fața nimănui?”- kfetele.ro

Citeste si: Atacat de rechin. Un actor celebru din "Piraţii din Caraibe" a murit la 49 de ani. Și-a găsit sfârșitul în timp ce făcea surfing- radioimpuls.ro

Pe următoarele locuri sunt Restart Energy One- 5,56% în plus şi o altă ofertă a Restart Energy One, cu 5,58% mai mare, Nova Power and Gas (12 luni)- 7,5% în plus, Nova Power and Gas (24 luni)- 9,5%, ICCO Energy- 13,39%, Energy Distribution- 14,20%, Mazarin Energy- 14,23%, Electric Planners- 14,23%, Absolute Energy- 14,4%

Enel, furnizorul actual, este abia pe locul doisprezece, cu un preţ mai mare cu 15,5% decât cel actual, potrivit calcului Agerpres. Aşadar, dacă optează să rămână la Enel, consumatorul trebuie să încheie un contract pe piaţa concurenţială şi, pentru exemplul folosit, va plăti mai mult cu 7,35 lei, deci o factură de 58,92 de lei.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie/companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns, însă, de regulă, fac acest lucru în următoarele 2-3 zile.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie şi, de asemenea, foarte important este să ne interesăm care sunt modalităţile companiei de comunicare cu clienţii: există site, call-center, aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde se găsesc fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

Este bine să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si