Replica lui CTP pentru Patriarhul BOR: Iisus a spus să fim buni, nu proști

Cristian Tudor Popescu spune că argumentul Patriarhului Daniel, de autoritate, este o “închisoare, o barieră a gândirii”: ”Iisus a spus să fim buni, nu proști”

Mircea Pop, sâmbătă 31 octombrie 2020 , 10:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ce a spus Patriarhul Daniel? A spus: ”Fiindcă a interzis pelerinajul la moaștele Sf. Dimitrie în octombrie ’89, comunismul a căzut peste câteva luni”. A adresat această frază credincioșilor. Eu am comentat asta în felul următor: ”Pentru a prosti oamenii, șarlatanul Daniel n-are nevoie de matematică, nici de logică, o dă direct ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește” și urmează această frază a Patriarhului Daniel.

S-a luat din asta, ce am spus eu ”calul de bătaie este vita”. Zbiară tot felul de inși că eu îi consider pe credincioșii ortodocși, ba chiar pe români- extensia s-a făcut imediat – vite.

Haideți să facem acest păcat, și anume să raționăm. Credincioșii deja au problemă: ”Cine a spus ce a spus acea frază? A spus-o Patriarhul”. Aici intervine o primă mizerie mentală, un prim fault, o defecțiune a minții- argumentul autorității, care este o specie de «argumentum ad hominem” (argument la persoană). ”Dacă a spus Patriarhul, atunci categoric este adevărat. Nu trebuie să ne mai gândim, dacă e adevărat sau nu, să încercăm să analizăm logic”. Asta este o primă închisoare a gândirii, o închingare, o barieră pentru gândire- argumentul autorității. Sunt mult mai multe.

Citeste si: Moşii de Toamnă 2020: Ce NU este bine să dai de pomană în Sâmbăta Morţilor?

Ce spun eu aici? Eu spun: ”O dă direct, ca o strigătură pentru vitele ce le păstorește”.

Rezultă de aici, logic, că nu păstorește decât vite? Nu! Dacă vrei să te consideri vită. Eu spun că Patriarhul păstorește oameni și vite. Strigătura nu poate fi adresată oamenilor, pentru că oamenii vor cădea pe gânduri și vor spune că așa ceva este o prostie".

Cristian Tudor Popescu, atac la Patriarh

”Ura înseamnă, în primul rând, ignoranță. Toți acești oameni care mă urăsc pe mine pentru ceea ce spun habar n-au ceea ce pretind ei că apără.

N-au citit Biblia, nu l-au citit pe Sfântul Augustin, să vadă cum spune ”calea rațiunii nu este interzisă pe drumul spre Dumnezeu”. Am făcut o dată un experiment. I-am întrebat pe niște oameni de ce scrie pe cruce “INRI”? Habar n-aveau. INRI era crima comisă de Iisus, că s-a crezut regele evreilor și așa se scria pe cruce, deasupra: Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor.

Citeste si: VIDEO- Cavoul care a dispărut. Cu tot cu morții dinăuntru

Eu nu ignor, eu știu ce a spus Iisus, i-am citit

pe părinți ai Bisericii. Cum aș putea să urăsc? Dacă aș fi un urâtor, atunci aș fi în primul rând ignorant.

O frază, de la Nicolae Steinhardt, fost deținut în închisorile comuniste: ”Iisus a spus să fim buni, nu proști”, a mai spus CTP.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Sebastian Chitosca, reactie nervoasa fara precedent! "S-a aruncat pe jos! Ce e... Sebastian Chitosca, reactie nervoasa fara precedent! "S-a aruncat pe jos! Ce e teatrul asta?" Faimosul sare sa-l bata pe Albert Oprea, dupa pierderea unui punct in jocul de recompensa!
spotmedia.ro
România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice) România are cele mai puține cazuri active de COVID din ultimele 7 luni (Infografice)
spotmedia.ro
Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr.... Dozarea anticorpilor după vaccinare e esențială, bine de făcut sau doar un moft? Dr. Adrian Marinescu răspunde la întrebările zilei
b1.ro
S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai... S-a aflat CÂȚI BANI a plătit Prințul Emanuel de Liechtenstein pentru a vâna cel mai mare urs din România
infoactual.ro
Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina! Cât mai durează pandemia? Numerolog: La această DATĂ, totul se va termina!
infoactual.ro
Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața Tragedie la România TV. O jurnalistă cunoscută a pierdut lupta cu viața
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si