Ficusul. Secretele uneia dintre cele mai iubite plante de apartament. Cum se îngrijește corect?

Ficusul este o plantă care are aproximativ 850 de specii de copaci, arbuști și vită de vie din familia Moraceae. Provine din zona tropicală, iar unele specii se extind chiar și în zona temperat semi-caldă.

Author: Madalina Grigore joi 25 august 2022 , 22:33

îngrijire ficus apartament

Ficusul. Secretele uneia dintre cele mai iubite plante de apartament. Cum se îngrijește corect?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Încă din cele mai vechi timpuri, unii  ficuși  au fost cultivați pentru fructele lor comestibile.

În România, cel mai întâlnit tip de ficus este Ficus elastica sau arborele de cauciuc, dar există și alte specii de ficus. Iată care sunt acestea și cum se îngrijește ficusul de apartament.

îngrijire ficus apartament

Ficusul. Secretele uneia dintre cele mai iubite plante de apartament. Cum se îngrijește corect?

Cele mai întâlnite specii de ficus

Ficus Religiosa: produce smochine mov și are frunzele subțiri. Se găsește în zonele tropicale, crește doar la exterior.

Ficus Benjamina: este o specie care se plantează la exterior, poate crește până la 20 de metri. 

Citeste si: Astragalus – calități curative și terapii adjuvante

Ficus Layata: provine din Africa, are frunze mari și se cultivă de obicei la exterior.

Citeste si: Radu i-a adresat replici dure unei concurente în ,,Casa iubirii'': ,,Ce dai primești!''. Aceasta a părăsit în lacrimi camera roșie- kanald.ro

Citeste si: Deea Maxer și noua iubită a lui Dinu, prima confruntare față în față! Marea întâlnire a decurs într-un mod cu totul neașteptat- wowbiz.ro

Ficus Elastica: cunoscut drept arborele de cauciuc, se numără printre cele mai întâlnite plante de apartament.

îngrijire ficus apartament

Ficusul. Secretele uneia dintre cele mai iubite plante de apartament. Cum se îngrijește corect?

Cum se îngrijește ficusul, una dintre cele mai iubite plante de apartament?

Temperatura medie a unei camere unde se află un ficus trebuie să fie cuprinsă între 15-24 de grade Celsius. Trebuie să fie evitate temperaturile mai mici de 12 grade Celsius. Ar fi recomandat un loc frumos luminat, fără lumina directă a soarelui. 

Ficusul trebuie udat atunci când solul acestuia devine uscat la atingere. Este foarte important să vă asigurați că vasul ficusului are destule găuri de drenaj care să permită evacuarea excesului de apă. Nu udați ficusul în exces.

Pentru sol este nevoie de un ghiveci drenat bine și aerat. Se pune o parte de turbă, o parte de scoarță de pin și o parte de nisip grosier.

Replantarea: din mai în iunie, atunci când rădăcinile sunt legate în ghiveci sau anual, când plantele sunt tinere, iar apoi la trei ani, când planta se maturizează. Pământul poate fi reînnoit anual, potrivit Libertatea.ro.

Este recomandat să hrăniți ficusul primăvara și iarna cu ajutorul unui îngrășământ lichid diluat, odată la două săptămâni.

Citeste si: Seceta a făcut ravagii în întreaga țară, iar apele au secat aproape în totalitate

Citeste si: „Astăzi s-a declanșat o avalanșă!” Oana Roman, prima reacție după ce Marius Elisei și-a refăcut viața sentimentală- kfetele.ro

Citeste si: ”Până nu au văzut banii în cont nu m-au operat” Ce sumă colosală a plătit Valentin Sanfira la spitalul din Italia, după accident- radioimpuls.ro

Umiditatea normală a camerei este bună. Pentru a o îmbunătăți pulverizați apă pe frunze în sezonul cald, când temperaturile sunt ridicate.

Înmulțirea ficusului este una destul de dificilă. În primă fază, luați o rădăcină și lăsați seva să se usuce timp de o oră. Înainte de a pune rădăcina în sol, puneți un prosop înmuiat în apă caldă pe fundul vasului. Temperatura trebuie menținută la 21-24 de grade Celsius. 

Tăierea ficusului se face din partea superioară. Pot fi tăiate orice ramuri pe care nu le doriți pentru a da ficusului o formă. Recomandat ar fi ca ficusul să fie tăiat primăvara sau vara, dar acest lucru se practică și toamna sau iarna, nu este o regulă.

Citeste si: Sezonul ambroziei a început: Cum te fereşti de alergii?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si