Sezonul ambroziei  de polenizare este în lunile august – septembrie și poate ajunge până sfârșitul lunii octombrie. Polenizarea se realizează cu ajutorul vântului prin răspândirea grăuncioarelor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. 

ambrozie

Sezonul ambroziei a început: Cum te fereşti de alergii?

Simptomele alergiei la ambrozie

În urma alergiei la ambrozie poți avea următoarele simptome:

- Stranut
- Congestie nazala (nas infundat)
- Rinoree (secretie nazala apoasa)
- Cefalee
- Ochi iritati
- Senzatie de mancarime in gat
-Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.

Simptomele cutanate pot include leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.

Citeste si: Când începe și când se termină sezonul ambroziei

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat. Acesta poate  duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

ambrozie

Sezonul ambroziei a început: Cum te fereşti de alergii?

Cum să te ferești de alergii?

Medicii recomandă administrarea de antihistaminice pentru a nu lăsa organismul să fie expus la germenii pe care această plantă îi produce.

La nivelul Europei, cifrele arată că peste 33 de milioane de cetățeni au ajuns la spital fiind diagnosticați cu alergie la ambrozie.

Pe lângă antihistaminice, medicii recomandă și alte pastile. Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, începe sa iei medicamente cu doua săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.

Citeste si: Cum devine o persoană sensibilă la polenul de ambrozie?

Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Statisticile evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Citeste si: Care sunt persoanele protejate de variola maimuței. Au fost vaccinate obligatoriu


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si