Sezonul de polenizare al ambroziei are loc în lunile august – septembrie și poate dura până sfârșitul lunii octombrie. 

Polenizarea se realizează cu ajutorul vântului  prin răspândirea grăuncioarelor de polen. O singură plantă matură poate elibera în atmosferă miliarde de grăuncioare de polen și până la 30.000 de semințe. Acestea își pot păstra calitățile germinativă timp de 40 de ani.

alergie ambrozie

Care este primul simptom în cazul alergiei la ambrozie?

Primul simptom al alergiei la ambrozie

Printre primele semne ale alergiei la ambrozie se numără:

  • Stranut
  • Congestie nazala (nas infundat)
  • Rinoree (secretie nazala apoasa)
  • Cefalee
  • Ochi iritati
  • Senzatie de mancarime in gat
  • Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare.

Este important de știut că simptomele cutanate pot include leziuni de urticarie, care sunt papule pruriginoase, și edem dureros al țesuturilor profunde, care afectează mai frecvent zonele periorală, periorbitală, limba, zona genitală, și extremitățile.

Citeste si: Gripa tomatelor. Care este primul simptom al noii boli

Totodată, șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat.

Acesta poate duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

alergie ambrozie

Care este primul simptom în cazul alergiei la ambrozie?

Cum poți sta departe de alergii?

Medicii recomandă administrarea de antihistaminice pentru a nu lăsa organismul să fie expus la germenii pe care această plantă îi produce. La nivelul Europei, cifrele arată că peste 33 de milioane de cetățeni au ajuns la spital fiind diagnosticați cu alergie la ambrozie.

Pe lângă antihistaminice, medicii recomandă și alte pastile. Daca ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, începe sa iei medicamente cu doua săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele.

Citeste si: Cele mai frecvente afecțiuni sezoniere

Din populația activă a României (9.000.000 persoane), un număr de 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozia, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm.

Statisticile evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Citeste si: Când începe și când se termină sezonul ambroziei


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si