Flora Nastase, regina blanurilor, a avut o avere de 7 milioane de euro si a pierdut totul. "6 luni n-am iesit din casa. Ma tavaleam pe jos"

Flora Nastase, designerul supranumit "regina blanurilor", a inceput sa faca haine de blana pe cand avea 20 de ani, in ilegalitate, insa a ajuns sa faca o avere de 7 milioane de euro pe care a pierdut-o in urma unor investitii.

L. S., vineri 14 septembrie 2018 , 14:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Flora Nastase a inceput sa faca haine de blana cand avea 20 de ani si cerea de la mama ei bani de buzunar. In anii 80, mama Florei crestea nutrii si i-a spus tinerei, studenta pe atunci, sa vina sa lucreze, daca doreste bani. Trebuia sa dea de mancare animalelor si sa le curete adaposturile, insa aceste activitati nu o incantau prea tare pe Flora.

Cand tanara viitoare creatoare a gasit niste picioruse de nutrie pe care mama ei voia sa le arunce, le-a luat si le-a dus unui blanar, caruia i-a explicat ce ar vrea sa ii faca cu ele. Asa a fost facuta prima haina de blana a Florei Nastase, iar acela a fost inceputul. Flora ducea la blanar pieile, facea desene cu modelele pe care le dorea si asa facea haine pentru altii. Nu dupa mult timp, tanara a inceput sa vanda hainele in consignatii.

"Pot sa spun ca, ceea ce fac acum, am facut din ilegalitate. Un unchi de-al meu mi-a zis odata: «Chibrituri vinzi, chibrituri castigi. Briliante vinzi, briliante castigi!». Atunci am invatat sa operez cu sume mai mari, ca si castigul sa fie mai mare, fara sa fie nevoie de un efort colosal.", a spus Flora Nastase pentru Libertatea.ro

In anii 90, afacerea Florei Nastase a prosperat, mai ales ca ea era singura care vindea haine de blana in Bucuresti. "Banii pentru mine nu au fost un scop, ci un mijloc. Nu m-a interesat sa ii posed, ci doar sa ii fac si sa-i cheltuiesc. A face bani e ca un sport, nici nu te intereseaza ce faci cu ei, ci aceasta competitie si acest castig, nu material, ci ca am reusit sa fac ceva.", a povestit Flora Nastase.

Punctul culminant al afacerilor pe care le facea, a fost cand a acumulat o avere de 7 milioane de euro, insa a investit toti banii intr-un circuit, a cumparat mai multe proprietati, iar 1 milion de euro l-a investit intr-un parteneriat nesanatos. Banii s-au spulberat repede, iar astazi, designerul incearca sa mai faca bani. "Suntem intr-o perioada nefasta. Eu de 30 de ani platesc taxe statului. Pe salarii, pe profit, pe tot ce a trebuit, TVA. Dar noi parca am fi marii inamici ai statului, pentru ca pe noi trebuie sa ne gaseasca cu ceva, trebuie sa ne inchida magazinele. Parca principalul interes a fost sa se darame toate micile afaceri.", a spus Flora Nastase.

In 2012, "Regina blanurilor" a pierdut toti banii si isi aminteste ca nu i-a fost prea usor sa se redreseze si sa se intoarca la munca. "6 luni n-am iesit din casa. Primele zile, ma tavaleam pe jos. Eu am ramas intr-o zi, intr-o clipa, intr-o fractiune de secunda fara nici un cash. Si, usor-usor, a trebuit sa ma intorc sa muncesc. Viata mea a fost si este, in acest moment, foarte grea, din punctul de vedere al existentei de zi cu zi. Este lupta de zi cu zi de a exista, in contextul in care sunt o persoana care trage dupa ea foarte multe cheltuieli, sunt salarii, sunt impozite, sunt multe. Mi s-a intrerupt finantarea, dar nu mi s-a intrerupt si viata, ca daca mi se intrerupea si viata, era ok, dar eu am ramas in continuare sa fac fata vietii.", a mai povestit Flora Nastase.

Designerul a spus ca nu isi permite sa fie nefericita, indiferent de cum stau lucrurile in ce priveste afacerile sau situatia financiara. "Dar ce e fericirea? Fericirea este o stare pe care ne-o inducem singuri. Fericirea, ca atare, nu exista. Nu exista! Fericirea este o stare de spirit pe care ne-o inducem singuri. Nu mai am timp, nu mai am posibilitatea materiala sa-mi permit sa fiu nefericita. De fapt, nefericirea este un lux, pe care nu si-l poate permite oricine. A fi nefericit inseamna ca poti sa stai in aceasta stare, iti permiti din toate punctele de vedere sa stai in aceasta stare. Eu nu, eu sunt un om care in acest moment nu-si mai permite sa fie. Trebuie sa ma ridic si sa fiu fericita. Viata e un sir de experiente. Viata trebuie traita, nu trebuie gandita. Poti sa gandesti tu ce vrei, ea iti ofera experientele ei. E foarte important sa stii sa gandesti aceste experiente.", a spus Flora Nastase.

sursa: libertatea.ro

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si