Floriile 2020. Ce nu este bine să faci în Duminica Floriilor?

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Ce nu ai voie să faci în această zi? Cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești!

Author: A.M.S. luni 06 aprilie 2020 , 12:30

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Floriile 2020.

Duminica Floriilor 2020.  Duminică, cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti, toţi creştinii din lume prăznuiesc Floriile, când este retrăită Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului.

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Sărbătoare are o mare însemnătate pentru creștini

Sărbătoarea de Florii are o mare însemnătate religioasă pentru toţi credincioşii, dar de-a lungul timpului i s-au adăugat şi numeroase superstiţii populare.

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. De fapt, această zi era iniţial dedicată zeiţei romane Flora, însă, după un timp, ea s-a celebrat în amintirea intrării Mântuitorului în Ierusalim.

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020

Citeste si: De Florii se mănâncă pește! Iată o rețetă delicioasă de macrou la cuptor

Legenda mai spune că, în timpurile în care Iisus era răstignit pe cruce, Maica Domnului, plângând, şi-a pus opinci de fier, a luat un toiag de oţel şi a plecat să-şi găsească fiul.

Pe drum, a ajuns la o apă şi a rugat o salcie să-i facă punte. Pentru aceasta, a binecuvântat-o să nu poată fi făcuţi cărbuni din lemnul ei şi să fie dusă în fiecare an la biserică de Florii.

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Ramuri de salcie sființită

De aceea, în această zi oamenii duc la biserică flori şi ramuri de salcie, pentru a fi sfinţite.

Potrivit credinţei populare, “mâţişorii” sfinţiţi de preot, în biserică, în Duminica Floriilor, au puteri magice: împletiţi în coroniţe şi aşezaţi deasupra uşilor, la ferestre şi la icoane, ei apără familia de boli şi de alte rele, aducând spor şi noroc.

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020

Citeste si: VIDEO| Catolicii au sărbătorit Floriile. Bisericile au fost goale

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020.

La ţară, ramurile de salcie înmugurită sunt legate în jurul pomilor fructiferi, ca să rodească din plin şi sunt amestecate în hrana animalelor, ca să le păzească sănătatea şi productivitatea.

Tradiții românești

Tradiţia cere ca de Florii mormintele să fie curăţate şi stropite cu apă sfinţită, iar crucile să fie împodobite cu flori de primăvară şi cu crenguţe sfinţite de salcie. Se dau de pomană, pentru sufletele celor plecaţi dintre cei vii, plăcinte şi gogoşi.

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Fetele nu trebuie să îşi spele părul, iar tinerele nemăritate din Banat şi Transilvania trebuie să pună o oglindă şi o cămaşă sub un păr altoit.

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Superstiții

Superstiţiile spun că la miezul nopţii fetele trebuie să fiarbă busuioc în apă, iar dimineaţa să se spele pe cap cu această fiertură. Astfel vor avea un păr frumos şi strălucitor.

Citeste si: Paște 2020. Anunțul făcut de BOR: Ce se întâmplă în Noaptea de Înviere

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. În Duminica Floriilor, fetele care vor să se mărite trebuie să scoată la soare zestrea pentru a chema ursitul. De Florii e bine să aeriseşti toate hainele. Bătrânii spun că este interzis să te speli pe cap, pentru că vei albi de timpuriu. Dacă totuşi trebuie să faci acest lucru, foloseşte doar apă sfinţită.

Dacă nu cinsteşti Floriile aşa cum cere datina, te vei umple de pistrui.

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Salcia se folosește în scopuri medicinale

Cine se încinge peste mijloc cu salcie sfinţită, va fi ferit de dureri, iar cine înghite în aceasta zi trei mâţişori de salcie sfinţită nu va suferi de dureri de gât. Salcia se foloseşte şi în scopuri comerciale, animalele, înainte de a fi duse la târg la vânzare, trebuie atinse cu salcia, pentru a atrage cumpărătorii.

Citeste si: Rugăciunea de sâmbătă care te ferește de boli

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Mâţişorii se folosesc pentru a îndepărta furtunile şi grindina. Vara, când vremea este urâtă, se pun mâţişori pe foc, pentru ca fumul acestora să alunge trăsnetele şi fulgerele.

Nu se munceşte în această zi, iar masa trebuie să fie întinsă tot timpul. Se mănâncă peşte, fiind dezlegare de peşte, scrie ziarulunirea.ro

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020

Urzicile nu mai sunt bune de mâncat

Pentru că se crede că acum încep să înflorească urzicile, acestea nu se mai folosesc ca alimente, iar sărbătoarea se numeşte şi „Nunta urzicilor”. Urzicile, mâncate în special în post, sunt considerate foarte sănătoase.

Se mai spune că dacă se aud broaştele cântând până la Florii, vara care urmează va fi frumoasă. La fel, cum e vremea de Florii, aşa va fi şi de Paşte.

Citeste si: Patriarhul Daniel trimite cărți de rugăciuni gratis spitalelor

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. În majoritatea localităţilor din Alba, în Duminica Floriilor, după slujbă, copiii însoţiţi de dascăli şi preot, împreună cu credincioşii străbat uliţele localităţilor cu salcie înmugurită în mână, cântând „Verşul Floriilor”, ca apoi să le depună în faţa altarului. Procesiunea simbolizează intrarea lui Iisus în Ierusalim.

Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020
Floriile 2020 - Duminica Floriilor 2020

Floriile 2020. Duminica Floriilor 2020. Ramurile de salcie sfinţite la Biserică se împart credincioşilor, care le pun, sub formă de cununiţă, la icoane sau deasupra porţilor, la intrarea în curţi.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
DOLIU: A murit PETRICĂ CERCEL! Care este cauza morții artistului? DOLIU: A murit PETRICĂ CERCEL! Care este cauza morții artistului?
spotmedia.ro
Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin Se întorc restricțiile? Valul patru lovește România în plin
spotmedia.ro
Scandal cu iz de servicii secrete, un miliard furat și ce poate sau nu poate face un... Scandal cu iz de servicii secrete, un miliard furat și ce poate sau nu poate face un jurnalist, în viața sa privată
b1.ro
Nu vi s-a părut şi dvs. ciudat? De ce s-au căsătorit Simona Halep și Toni Iuruc într-o... Nu vi s-a părut şi dvs. ciudat? De ce s-au căsătorit Simona Halep și Toni Iuruc într-o zi de miercuri. S-a aflat…
infoactual.ro
Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi... Ce spune Cartea Sfântă despre APOCALIPSĂ: Oamenii își vor da sufletul de groază. Vor fi semne în soare, în lună și în stele
infoactual.ro
Carmen Harra, dezvăluiri halucinante despre moartea lui Ion Caramitru. „Și-a anticipat... Carmen Harra, dezvăluiri halucinante despre moartea lui Ion Caramitru. „Și-a anticipat moartea”
evz.ro
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
doctorulzilei.ro
Cum te poți vindeca de alergii. Singurul tratament care se adresează cauzei, disponibil... Cum te poți vindeca de alergii. Singurul tratament care se adresează cauzei, disponibil și în România
romaniatv.net
Preşedintele a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar. Mister total privind... Preşedintele a fost internat de urgenţă la Spitalul Militar. Mister total privind starea sa
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si