Focar de infectare cu norovirus, în România. 140 de cazuri anunțate

Un focar de infectare cu norovirus a fost anunțat în România. 140 de oameni au avut nevoie de îngrijire de specialitate.

Author: Georgiana Balaban luni 26 iulie 2021 , 16:03

focar de norovirus în românia
Norovirus face victime în țară.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

DSP Braşov a anunțat un focar de infectare cu norovirus, în localitatea Râşnov. Nu s-a identificat încă sursa de îmbolnăvire. 140 de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale timp de o săptămână.

Citeste si: Ministerul Sănătăţii, noi informații despre coronavirus

„În cursul săptămânii trecute, în localitatea Râşnov din judeţul Braşov a fost înregistrată o apariţie bruscă a unui număr crescut de persoane care au manifestat fenomene digestive de tip vărsături, greţuri, durere abdominală, febră, frisoane, scaune diareice şi care au solicitat consult medical la medicii de familie sau la spitalele din judeţ. În ancheta epidemiologică au fost raportate 140 de persoane care au fost înregistrate de către unităţile sanitare, evoluţia acestor pacienţi fiind favorabilă”, a transmis, luni, DSP Braşov.

Citeste si: Câți români s-au vaccinat în ultima zi

Instituţia a prelevat probe din reţeaua de apă a oraşului Râşnov, care, la evaluarea de etapă, nu arată contaminarea cu germeni patogeni.

„Din cei 140 pacienţi cu simptomatologie digestivă, 25 pacienţi s-au prezentat la unităţi spitaliceşti, iar 1 caz a fost spitalizat, având o evoluţie clinică bună (copil în vârstă de 5 ani la care s-a identificat din materii fecale Norovirus G2). De asemenea, în cazul unui alt copil s-au recoltat probe biologice (materii fecale), rezultând infectarea acestuia cu Norovirus, care este recunoscut ca fiind responsabil pentru epidemii de acest tip. Din acest moment, considerăm aceasta ca fiind cauza cea mai probabilă a focarului de boală transmisibilă apărut în oraşul Râşnov”, a mai transmis DSP Braşov.

Infecția cu Norovirus se transmite extrem de rapid

Norovirus este o infecție contagioasă care se transmite extrem de rapid. Expunerea la numai 18 particule de virus poate conduce la infectare, prin comparaţie cu cele aproape 1.000 de particule, în cazul gripei.

Citeste si: Țara care a raportat primul deces uman din cauza gripei aviare

focar de norovirus în românia
Norovirus în Brașov.

Acest virus are modalități de transmitere multiple: prin contactul cu persoane bolnave, prin contactul cu suprafeţe contaminate, prin consumul de alimente şi/sau băuturi contaminate. „Alimentele pot răspândi virusul dacă au fost manipulate de către persoane bolnave, mai ales dacă nu se păstrează o igiena corespunzătoare a mâinilor, sau dacă au fost contaminate la sursă (în cazul peştelui, fructelor, legumelor)”, a mai transmis DSP Braşov.

Instituţia precizează că pericolul de infectare cu Norovirus este maxim în cazul felurilor de mâncare ce nu au fost preparate termic. De asemenea, instrumentele folosite în bucătărie pot fi infectate şi astfel devin răspunzătoare pentru răspândirea rapidă a acestui virus.

Citeste si: Germania, anunțul momentului despre viitoarele restricții: „Cei vaccinaţi vor avea mai multă libertate decât cei nevaccinaţi”

„Virusul nu este detectabil, la analize uzuale, în apă şi pe suprafeţe. Recomandăm populaţiei să respecte măsurile de igienă a alimentaţiei, cum ar fi igiena mâinilor, spălarea fructelor şi a legumelor, dezinfecţia suprafeţelor, în special cu soluţii care conţin clor, precum şi consumarea apei îmbuteliate şi a alimentelor predominant preparate termic”, a mai transmis DSP Braşov.

Instituţia a precizat că ancheta epidemiologică este în desfăşurare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si