Anunț important OMS: Varianta contagioasă Delta este acum dominantă în Europa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că varianta Delta a coronavirusului este acum dominantă în mare parte din Europa. Află ce avertizează organizația.

Author: Andreea Bolocan sâmbătă 24 iulie 2021 , 16:04

Varianta Delta a devenit predominantă în Europa covid
Varianta Delta a devenit predominantă în Europa[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

OMS şi Centrul European de Prevenire şi Controlul Bolilor (ECDC) au avertizat că trebuie consolidate eforturile de prevenire a răspândirii variantei.

"Varianta SARS-COV-2 Delta se mişcă rapid în toată Europa şi a devenit acum cea mai dominantă tulpină în mare parte a regiunii, pe baza noilor date", a declarat OMS Europe într-un comunicat.

Citeste si: Anunț important din partea medicului Valeriu Gheorghiță. Ce spune acesta despre persoanele nevaccinate

Cazurile de COVID-19 au crescut în toată Europa

OMS a subliniat faptul că noile cazuri confirmate de COVID-19 au crescut în toată Europa în ultimele patru săptămâni şi a îndemnat încă o dată ţările să-şi intensifice programele de vaccinare. OMS a cerut, de asemenea, ţărilor care au relaxat restricţiile să îmbunătăţească accesul la testarea gratuită şi să consolideze urmărirea contacţilor.

Cazurile de COVID-19 sunt în creștere[Sursa foto: PixaBay]

„Trebuie să rămânem vigilenţi şi să continuăm să folosim bunul simţ pentru a preveni răspândirea virusului”, a adăugat directorul ECDC, dr. Andrea Ammon.

Singurul lucru pozitiv din această situație este faptul că datele arată în mod clar că vaccinarea reduce semnificativ riscul de forme grace de boală şi deces.

Citeste si: Valeriu Gheorghiță a anunțat când va ajunge România la peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Ce este mutația Delta a coronavirusului

Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană este considerată cea mai adaptată dintre cele patru variante virale de îngrijorare, cu un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Varianta Delta are potențialul de a deveni tulpină majoritară la nivel global, nu doar în anumite țări, fiind responsabilă de un număr mare de infecții, predominant la persoanele nevaccinate.

Vaccinurile actuale administrate în schemă completă își mențin eficiența față de infecția cu acest tip de tulpină, sens în care vaccinul produs de compania Pfizer/ BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Delta are indicativul B.1.617.2, fiind o mutaţie SARS-CoV-2 care a apărut iniţial în India. Primul caz Delta a fost identificat în decembrie 2020, iar tulpina s-a răspândit rapid, devenind în curând tulpina dominantă a virusului atât în India, cât şi în Marea Britanie.

Spre sfârşitul lunii iunie a anului 2021, varianta Delta a reprezentat deja mai mult de 20% din cazuri în SUA, potrivit estimărilor Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Acest număr creşte rapid, iar OMS spune că tulpina va deveni în curând varianta dominantă. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a numit această versiune a virusului „cea mai rapidă”.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si