Focar de septicemie hemoragică virală, în România

Un focar de septicemie hemoragică virală a fost confirmat la o păstrăvărie din judeţul Sibiu, fiind instituită o zonă de protecţie de către autorităţi.

Author: Georgiana Balaban marți 14 martie 2023 , 15:42

sibiu

Un focar de septicemie hemoragică virală a fost depistat la o păstrăvărie din Sibiu.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul județului Sibiu, domnul Mircea Dorin Creţu, a aprobat azi, în unanimitate, Decizia privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii septicemie hemoragică virală (S.H.V.)

la păstrăvi, ca urmare a confirmării acesteia la nivelul unei exploatații nonprofesionale din localitatea Cârţişoara.

Citește și: Primul deces din acest an, din cauza gripei, la un pacient de 38 de ani

Buletinul de analiză emis, ca urmare a recoltării şi analizării unor probe salmonide de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), a avut rezultat pozitiv. Depistarea bolii s-a realizat în urma acțiunilor de control, incluse Planului de măsuri CLCB SIBIU, adoptat în urma declarării aceleiași boli, la Păstrăvăria Laita. Astfel, au fost catagrafiate exploatațiile de acvacultura din zona de restricție, cu prelevarea unui număr de 5 probe în direcția SHV”, a transmis, marți, Prefectura Sibiu, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului citat, probele analizate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – Laborator Naţional de Referinţă (IDSA-LNR), au avut rezultat pozitiv, în cazul acestei exploatații nonprofesionale.

Ce au anunțat autoritățile

„Planul de măsuri aprobat prevede uciderea tuturor salmonidelor existente la nivelul exploatației în cauză, curățarea şi dezinfecția tuturor bazinelor, materialelor, ustensilelor, echipamente de hrănire, îmbrăcăminte de protecție, ambarcațiuni plutitoare, existente la nivelul acesteia, dar şi tuturor persoanelor şi mijloacelor de transport, inclusiv a rezervoarelor şi altor echipamente utilizate.

Citește și: VIDEO- Un bărbat este cercetat pentru că și-a bătut câinele care nu voia să intre în bloc: „Becky, iei bătaie, treci acasă!”

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Se instituie vidul sanitar de minim 6 săptămâni de la finalizarea operațiunilor de dezinfecție, perioadă în care bazinele vor fi golite şi lăsate pe uscat. Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 5 km, pe raza localităţii Cârţişoara. De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: Scoreiu, Arpaşu de Sus, Sărata, Porumbacu de Sus”, a mai transmis Prefectura.

Instituția precizează că toate exploatațiile piscicole, aparţinând persoanelor fizice sau juridice, aflate în interiorul zonelor de restrictive şi/sau cu legături epidemiologice cu focarul de boală, vor fi supuse catagrafierii şi testelor de laborator, în direcția depistării S.H.V. (cu predilecţie la păstrăvăriile amplasate în amontele şi avalul bazinelor afectate de boala).

„Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol probe mixte (30 de păstrăvi), care o să fie expediate la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV. Exploatația va fi semnalizată şi izolată conform normelor sanitar veterinare în vigoare”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Alertă la o păstrăvărie din Sibiu: autoritățile au confirmat un focar de septicemie hemoragică

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

Toate măsurile dispuse prin Planul de măsuri aprobat, precum şi măsurile dispuse la suspiciune se menţin până la închiderea focarului de boală, conform legislației sanitare veterinare in vigoare.

Acesta este al doilea caz de septicemia hemoragica virală la păstrăvi din acest an.

Citește și: Cât a ajuns să coste un ou în supermarketuri? Prețurile au explodat!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si