Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca

Franţa a suspendat luni, pe o perioadă de 24 de ore, utilizarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, în aşteptarea unui aviz al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), aliniindu-se astfel unor ţări ca Germania, Italia, Danemarca, Irlanda şi Olanda, scrie AFP.

Author: Alina Raducu luni 15 martie 2021 , 20:12

Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca
Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat într-o conferinţă de presă, la Montauban, că ”speră o reluare rapidă” a vaccinării cu acest vaccin, ”dacă avizul autorităţii europene permite acest lucru”.

”Autoritatea europeană, EMA, va prezenta mâine (marţi) după-amiază un aviz cu privire la folosirea vaccinului(...). Decizia pe care am luat-o în conformitate cu politica noastră europeană este de a suspenda din precauţie vaccinarea cu (vaccinul împotriva covid-19) AstraZeneca, sperând o reluare rapidă, dacă avizul EMA o permite”, a airmat şeful statului francez într-o conferinţă de presă comună cu premierul spaniol Pedro Sanchez, în urma unui summit franco-spaniol.

În Germania, Institutul Paul-Ehrlich, care consiliază Guvernul Angelei Merkel, ”apreciază că sunt necesare alte examene”, în urma unor cazuri de formare a unor cheaguri de sânge la persoane vaccinate cu vaccinul britanico-suedez în Europa, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Sănătăţii.

Această decizie de suspendare intervine ”în urma unor noi informaţii cu privire la tromboza unor vene cerebrale în legătură cu vaccinarea în Germania şi Europa”, conform aceleiaşi surse.

EMA ”va decide dacă şi cum cunoştinţe noi (despre aceste efecte secunare) se repercutează asupra autorizării vaccinului”.

De asemena, mai multe ţări au suspendat, de o săptămână, vaccinarea cu vaccinul anti-covid-19 AstraZeneca-Oxford, în urma unor probleme sangvine grave la persoane vaccinate cu acest vaccin.

Austria a deschis cortegiul la 8 martie, când a suspendat un lot de vaccin AstraZeneca-Oxford, în urma morţii unei infirmiere care tocmai fusese vaccinată cu acest vaccin.

Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca
Franţa şi Italia suspendă utilizarea vacinului anti-COVID-19 AstraZeneca

Citeste si: Raed Arafat a vorbit despre o eventuală carantinare a Capitalei: „Acest lucru depinde de noi toţi”

Femeia în vârstă de 49 de ani a murit din cauza unei insuficiente coagulări a sângelui

Apoi, alte ţări, inclusiv Italia, au suspendat folosirea unor loturi de vaccin AstraZeneca-Oxford.

Mai multe ţări scandinave precum, Danemarca, Norvegia, Islanda, au mers şi mai departe şi au suspendat vaccinarea cu vaccinul împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, urmate duminică de Iralnda şi Olanda.

Un al patrulea vaccin împotriva covid-19, Johnson & Johnson, a primit acordul autorităţilor europene şi ar urma să fie distribuit în a doua parte a lui aprilie, potrivit Ministerului German al Sănătăţii.

Italia a suspendat, la rândul său, luni, din precauţie, administrarea vaccinului împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford pe întregul tertoriu italian.

Agenţia italiană a medicamentului AIFA a anunţat luni într-un comunicat că ”a decis cu titlu de precauţie şi în mod provizoriu, în aşteptarea unei decizii EMA să interzică utilizarea vaccinului AstraZeneca pe tot teritoriul naţional”.

”Această decizie a fost luată în vederea alinierii la măsuri similare ale altor state europene”, menționeaazp AIFA.

Citeste si: Femeie moartă din cauza unei hemoragii cerebrale după ce a fost vaccinată cu AstraZeneca


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si