Gafa lui Vlad Voiculescu despre înmormântările celor răpuși de COVID-19. "Îmi cer scuze"

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a cerut scuze în mod public joi, după ce a transmis o informație eronată cu privire la regulile de înmormântare în cazurile de COVID, reguli care se aplică din aprilie 2020 și pe care Ministerul Sănătății intenționează să le schimbe acum.

Razvan Ilie, joi 08 aprilie 2021 , 15:10

Ministrul Vlad Voiculescu a insistat că nu este interzis ca decedații de COVID să fie îmbrăcați înainte de înmormântare, situație care nu corespunde realității.[Sursa foto: Facebook / Vlad Voiculescu]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În declarațiile de presă avute joi, după întâlnirea cu  reprezentanți ai cultelor din România  și cu oficiali din Secretariatul de Stat pentru culte, Vlad Voiculescu a prezentat o informație parțial greșită legată de modul în care sunt îmbrăcați decedații de COVID-19.

Ministrul a insistat că nu este interzis ca decedații de COVID să fie îmbrăcați înainte de înmormântare, situație care nu corespunde realității.

„Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii (decedați de COVID, n.red.) nu ar trebui să fie îmbrăcați. Repet, nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Regula dacă nu s-a respectat undeva este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor. Deci, nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să nu fie îmbrăcați”, a afirmat joi Vlad Voiculescu.

După terminarea conferinței de presă, ministrul a revenit asupra declarației inițiale: 

" Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați- și anume cei autopsiați(!)- conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de

a fi introduse în sac ”, a scris Vlad Voiculescu pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: VIDEO-Stare de alertă. Guvernul schimbă regulile de acces în magazine.

Majoritatea covârșitoare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2 nu au fost autopsiate a precizat ministrul. "Este de altfel o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi", a mai scris el.

Se schimbă regulile de înmormântare în cazul COVID-19

Ministrul Sănătății s-a întâlnit joi cu Secretariatul de Stat pentru culte și reprezentanți ai cultelor din România în care s-a discutat despre accesul pacienților internați cu COVID-19 la asistență religioasă și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

"Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric

a tuturor măsurilor sanitare care se impun", a precizat Vlad Voiculescu.

Citeste si: Intrarea Domnului in Ierusalim. Ce semnificație are sărbătoarea floriilor

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține.

Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.

Câți români au murit de COVID de la debutul pandemiei

De la debutul pandemiei, în primăvara anului trecut, nu mai puțin de 24.733 de persoane contaminate cu virusul COVID-19 au decedat pe teritoriul României. În ultimele 24 de ore, au fost raportate alte 172 de decese. 

"Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații", a mai spus ministrul Voiculescu după întâlnirea de azi.

Cine a participat la discuția cu ministrul Sănătății: reprezentanților cultelor- Biserica Ortodoxă Română- Pr. Vicar Administrativ Patriarhal Ionuț Corduneanu, Biserica Romano-Catolică din România- Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor Catolici din România, Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie- președinte Virgil Achihai, precum și secretarii de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer din partea Ministerului Sănătății, din partea Secretariatului de Stat pentru culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul adjunct Cezar Păvălașcu.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Întorsătură de ultim moment! Florin Cîțu vine cu noi informații despre relaxarea... Întorsătură de ultim moment! Florin Cîțu vine cu noi informații despre relaxarea măsurilor. Revine sau nu România la normalitate de la 1 iunie?!
spotmedia.ro
Fostul primar din Bocșa a fost găsit împușcat în cap. El demisionase recent, după doar... Fostul primar din Bocșa a fost găsit împușcat în cap. El demisionase recent, după doar 6 luni de mandat
spotmedia.ro
Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL... Nicuşor Dan n-ar vrea să scumpească locurile de parcare din București. USR PLUS și PNL susțin creșterea taxelor
b1.ro
Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile Carantină obligatorie pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile
infoactual.ro
Drama neștiută a lui Florin Piersic! Clipele cumplite prin care a trecut marele actor Drama neștiută a lui Florin Piersic! Clipele cumplite prin care a trecut marele actor
infoactual.ro
Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna Previziuni Carmen Harra despre război: Va schimba lumea pentru totdeauna
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si