Veste îngrijorătoare pentru cei care se reinfectează cu coronavirus

coronavirus

Imunizarea a intrat în faza vaccinării la medicii de familie în România

(Sursa foto: Facebook / RoVaccinare)

Reinfectarea cu Covid-19 poate avea simptome mai puternice decât prima îmbolnăvire, potrivit unui studiu publicat miercuri de Fundația Oswaldo Cruz, cel mai mare centru de cercetare științifică din Brazilia și America Latină.

Potrivit studiului din Brazilia, care va fi publicat în luna mai în revista Emerging Infectious Desease, persoanele care au fost ușor infectate cu virusul și nu au necesitat spitalizare nu ar fi realizat un răspuns imun suficient de puternic, crescând astfel șansele de reinfecție.

Reinfecția se poate face nu doar cu alte tulpini de SARS-COV-2, ci chiar și cu aceeași variantă care i-a infectat prima dată, informează agenția EFE.

Citeste si: Bilanț coronavirus România 8 aprilie 2021: Alte 4.989 de cazuri de COVID-19. Care este situația la ATI?

"Memoria imună" are lacune sau poate fi păcălită

Potrivit cercetării, dacă o persoană este reinfectată de aceeași tulpină "este pentru că pacientul nu ar fi generat o memorie imună", iar, în cazul unei alte variante, acest lucru s-ar întâmpla deoarece virusul ar "scăpa de supraveghere" și nu ar fi recunoscut de memoria generată anterior, fiind puțin diferit.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au urmărit săptămânal un grup de 30 de persoane de la începutul lunii martie 2020- când abia ajunsese pandemia în Brazilia- și până la sfârșitul anului trecut.

Dintre aceste persoane, patru pacienți de Sars-CoV-2 au fost reinfectați cu aceeași variantă de coronavirus.

În toate cele patru cazuri, prima infecție a apărut cu simptome ușoare, în timp ce în a doua infecție, simptomele au fost mai frecvente și mai puternice, dar nu au necesitat spitalizare.

Citeste si: Țara care a decis ca vaccinul AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârste de peste 60 de ani

Imunitatea apare mai ales după a doua infecție

„Aceste persoane nu aveau cu adevărat imunitate detectabilă decât după a doua infecție. Acest lucru ne face să ne gândim că pentru o parte a populației care a avut o boală ușoară, nu este suficientă doar o expunere la virus, ci cel puțin două infecții, pentru a avea o un anumit grad de imunitate", a explicat Thiago

Moreno, cercetător la Centrul Fiocruz pentru Dezvoltare Tehnologică în Sănătate și coordonator al studiului.


Autor

Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.

A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.

Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.

Îți Recomandăm Și...