Intrarea Domnului în Ierusalim, cunoscută și sub numele de Duminica Floriilor sau Duminica Stâlpărilor este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, care este celebrat în Duminica dinaintea Paștilor.

Intrarea Domnului în Ierusalim- semnificație

Cu câteva zile înainte de răstignirea Sa, Domnul Iisus Hristos a fost primit de mulțimile care Îl slăveau și Îl cinsteau, la intrarea Sa în Ierusalim, călare pe un mânz de asină (măgăruș), ca pe Mesia și Împăratul lui Israel.

Mulțimile, în semn de bucurie, aruncau înaintea Lui frunze de palmier sau de smochin (finic), simbolul biruinței, și chiar și copiii Îi strigau cuvinte de laudă.

Intrarea Domnului în Ierusalim, împreună cu Sâmbăta lui Lazăr, de care este indisolubil legată, inclusiv liturgic, fac trecerea de la perioada Postului mare- care ia sfârșit în seara de vineri care precedă Sâmbăta lui Lazăr- la Săptămâna Mare, a Patimilor și a Învierii Mântuitorului.

Tradiții de Duminica Floriilor

Ortodocșii sărbătoresc această zi ca pe una de bucurie, dar cu înțelegerea faptului că zilele ce urmează sunt unele ale tristeții.

Duminica Floriilor- tradiții[Sursa foto: ziarullumina.ro]

Totodată, ortodocșii din țările care locuiesc în zone unde nu cresc palmieri sau smochini, precum românii sau rușii folosesc, în locul acestora, ramuri de salcie la această sărbătoare. Creștinii aduc la biserică aceste ramuri (numite, cu un nume mai vechi, și stâlpări, de unde denumirea de Duminica Stâlpărilor) de salcie, de smochin sau de palmier care amintesc de cele cu care a

fost întâmpinat Mântuitorul la intrarea Sa în Ierusalim.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Horoscop săptămânal 11-18 noiembrie 2024 cu Mihai Voropchievici. Zodiile care dau lovitura pe toate planurile- antena3.ro

Citeste si: Tragedia cu 5 morți din Suceava, provocată intenționat. ”Dacă nu am putut să te omor pe tine, omor copiii”- wowbiz.ro

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul rostește asupra lor o rugăciune de binecuvântare, apoi le stropește cu agheasmă, sfințindu-le, apoi le distribuie credincioșilor, care împodobesc cu ele icoanele, păstrându-le cu grijă. În unele Biserici este obiceiul ca, după Liturghie, să se distribuie cruci mici făcute din frunze de palmier, care sunt mai apoi puse la icoană.

Citeste si: De ce se ține post miercurea și vinerea. Ce se întâmplă în corpul tău când ții post?

În seara din ajunul praznicului, în unele locuri se organizează un pelerinaj sau o procesiune, care pornește întotdeauna de la o biserică și se sfârșește la o (altă) biserică. Se face astfel amintirea ieșirii oamenilor în întâmpinarea Domnului, pe drumul Său spre Ierusalim, iar pelerinajul în sine are și rolul binecuvântării locului (orașului) respectiv.

Datorită faptului că Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare a bucuriei, Biserica a modificat rânduiala postului, astfel că în această zi este dezlegare la pește și icre.

Citeste si: VIDEO Bradul pentru Crăciunul 2024 a ajuns în Rockefeller Center din New York. O stea Swarovski uimitoare o să strălucească în vârf!- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop săptămânal 11 noiembrie- 17 noiembrie 2024: Influențele planetare prezic noi începuturi în zona profesională pentru Vărsători. Scorpionii scot ambițiile și motivația la suprafață- radioimpuls.ro

Citeste si: Tragedie în Suceava. 5 oameni au murit într-un accident grav. Printre ei și un copil, găsit sub mașina răsturnată- antena3.ro

Citeste si: Paște 2021. Cum vor lua credincioșii lumină anul acesta în Noaptea de Înviere

Ce semnifică numele sărbătorii de Florii

Numele popular de Florii păstrat pentru praznicul Intrării Domnului în Ierusalim provine de la numele sărbătorii antice romane (păgâne) a primăverii, Floralia, care se desfășura în antichitate cam în perioada în care astăzi se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim. Calendarul liturgic creștin l-a înlocuit pe cel păgân, inclusiv în memoria oamenilor. Dar, întrucât la începuturile instituirii creștinismului în Imperiul Roman acestea erau încă o realitate sau cel puțin o amintire recentă, suprapunerea calendaristică a fost astfel gândită încât sărbătorile păgâne să fie cu totul înlocuite cu cele creștine, uneori acestora suprapunându-li-se temporal celebrările creștine. În limba română, memoria populară a păstrat însă pentru praznicul creștin numele sărbătorii antice.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si