Germania - decizie neașteptată în plină pandemie de Coronavirus. Ce au decis oficialii

Germania analiza, luni, dacă să permită o amânare a administrării celei de-a doua doze de vaccin al Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19, pentru ca un număr mai mare de oameni să primească prima doză, după o decizie similară luată de Marea Britanie săptămâna trecută, transmite Reuters.

Author: Georgiana Balaban marți 05 ianuarie 2021 , 08:20

germania amânare distribuire doze vaccin
Coronavirus în Germania.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Separat, Danemarca a aprobat, luni, un interval de până la şase săptămâni între prima şi a doua doză de vaccin.

La Berlin, Ministerul Sănătăţii a solicitat punctul de vedere al unei comisii pentru vaccinare independentă, cu privire la întârzierea administrării celei de-a doua doze peste limita maximă actuală de 42

de zile, potrivit unui document de o pagină văzut luni de Reuters.

Măsura a venit pe fondul criticilor aduse ministrului Sănătăţii Jens Spahn- inclusiv din partea aliaţilor săi politici conservatori- că Germania nu a reuşit să procure suficiente vaccinuri şi că vaccinările au loc prea lent.

Spahn a declarat luni, într-o şedinţă cu uşile închise a Uniunii creştine-democrate, că speră să ofere vaccinuri, până în vară, tuturor locuitorilor din Germania, odată ce vaccinurile vor obţine aprobarea autorităţii de reglementare, potrivit surselor care au participat la discuţie.

Citeste si: Care este următorul județ unde va începe vaccinarea anti-COVID-19

Unii experţi germani din domeniul sănătăţii au salutat demersul Marii Britanii de a întârzia administrarea unei a doua doze din vaccinul BioNTech/Pfizer, în timp ce guvernele încearcă să ofere protecţie împotriva coronavirusului cât mai multor oameni, oferindu-le o singură doză şi amânarea celei de-a doua.

”Având în vedere deficitul actual de vaccinuri şi numărul foarte mare de infecţii şi spitalizări (în Germania), o strategie în care sunt vaccinate cât mai multe persoane posibil, cât mai devreme, este mai eficientă”, a spus Leif-Erik Sander, şef al echipei de cercetare a vaccinurilor de la spitalul Berlin Charité.

Cu toate acestea, BioNTech şi Pfizer au subliniat într-un comunicat comun, lipsa datelor de studiu care să susţină întârzierea celei de-a doua doze.

”Siguranţa şi eficacitatea vaccinului nu au fost evaluate pe diferite scheme de dozare, deoarece majoritatea participanţilor la studiu au primit cea de-a doua doză în fereastra specificată în proiectul studiului”, au spus companiile, referindu-se la un vaccin primar şi la un rapel dat la o distanţă de trei săptămâni.

germania amânare distribuire doze vaccin
Pandemia de Covid-19 în Germania.[Sursa foto: PixaBay]

”Nu există date care să demonstreze că protecţia după prima doză este susţinută după 21 de zile”, au mai avertizat companiile.

Agenţia Europeană a Medicamentului a declarat că un interval maxim de 42 de zile între prima şi a doua doză a vaccinului Pfizer-BioNtech ar trebui respectată pentru a obţine o protecţie completă.

Germania- peste 239.000 de vaccinuri efectuate până în prezent

Conform celei mai recente actualizări zilnice de la Institutul Robert Koch, Germania a vaccinat aproximativ 239.000 de persoane de la începerea campaniei sale pe 27 decembrie- mult în afara celor 1,3 milioane de doze care au fost livrate până la sfârşitul anului 2020.

Spre comparaţie, Marea Britanie a administrat până acum peste un milion de vaccinuri COVID-19, mai mult decât restul Europei la un loc, a spus ministrul Sănătăţii, Matt Hancock.

Citeste si: Carantină obligatorie pentru românii întorşi în ţară! Ce state se află pe lista roşie

Autoritatea daneză pentru sănătate va permite un inteval de până la şase săptămâni înainte de a administra a doua doză, a declarat luni şeful acesteia, Soren Brostrom, luni.

Dar Brostrom a spus că recomandările iniţiale, privind un interval de trei până la patru săptămâni între cele două doze trebuie respectate ori de câte ori este posibil.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si