În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Andrei, care este considerat ocrotitorul românilor. Tot în această zi, românii obișnuiesc să țină cont de unele superstiții și să facă anumite ritualuri.

Ce semnificație are grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei, unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus, este marcată de numeroase traidții și superstiții, fiind considerată un fel de Halloween al românilor.

Totodată, în această zi, magia și misterul se îmbină cu tradițiile și obiceiurile, fiind și un prilej al farmecelor și al descântecelor. Însă, de Sfântul Andrei, cel mai cunoscut obicei este să se pună grâu la încolțit.

Grâul reprezintă un simbol în tradiția folclorică, dar și în cea religioasă. Acestea este de obicei utilizat in mai multe ritualuri, începând de la naștere, până la înmormântare. Bobul de grâu încolțit semnifică simbolul vieții care biruiește moartea.

De asemenea, în lumea ortodoxă, grâul este privit drept simbol dumnezeiesc, al creștinilor care îl poartă mereu pe Dumnezeu în suflet, cu credință.

Grâul mai este un simbol al belșugului, dar și un prevestitor al recoltelor de anul viitor. 

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Grâul de Sf. Andrei. Ce semnificație are acest obicei creștin

Grâul de Sf. Andrei. Ce semnificație are acest obicei creștin

Citeste si: Când pică Sfântul Andrei 2021? Sărbătoare importantă pentru români. Tradiţii şi obiceiuri

Când e bine să pui grâul la încolțit de Sf. Andrei

Potrivit tradiției, de Sfântul Andrei, în toate casele de creștini trebuie să se pună grâu la încolțit. Astfel, grâul prevestea cât de bogată va fi recolta în anul care urmează sau cât de prosperă le va fi casa.

Grâul este un simbol al belșugului și al prosperității. În tradiția creștină, se mai crede că grâul este simbolul vieții care biruiește moartea și, totodată, este simbol divin.

Grâul se pune la încolțit după miezul nopții care precede ziua de Sfântul Andrei. Acest obicei se spune că este prevestitor al belșugului în anul ce vine.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Astfel, la miezul nopții din ziua anterioară celei a Sfântului Andrei, oricine se poate pregăti să afle cum îi va fi tot anul următor, punând grâu la încolțit. 

În noaptea de revelion trebuie sa se verifice grâul pus la încolțit de Sfântul Andrei și, în funcție de cum crește acesta, persoana care l-a pus la încolțit va avea sau nu noroc, belșug și împliniri tot anul. Totodată, credința populară spune că grâul des și înalt anunță un an rodnic.

Citeste si: Mini-vacanţă Sf. Andrei- 1 Decembrie 2021: Câte zile libere vor avea românii?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si