Specialiștii în securitate cibernetică spun că în ultima vreme hackerii practică o nouă metodă de înșelătorie prin care părinții sunt păcăliți să le ofere atacatorilor cibernetici până și ultimul leu din buzunar. 

Infractorii se folosesc de inteligența artificială pentru a clona vocile minorilor într-un timp record, de până în 5 secunde.

Hackerii reușesc cu succes să cloneze vocile copiilor și să îi stoarcă de bani pe părinți

Inteligența artificială a devenit un instrument perfect atunci când vine vorba despre generarea unor sume mari de bani.

Infractorii cibernetici au ajuns să facă bani folosindu-se de vocile copiilor pe care le clonează. Apoi, încearcă să-i păcălească pe părinții acestora pentru a le trimite bani.

Citește și: VIDEO- Noua inteligență artificială șochează, iar lumea s-a împățit în două tabere: cei iubitori și cei temători

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Tot ce le trebuie atacatorilor este un timp de nici mai mult, nici mai puțin de 3 secunde din vocea reală a unui copil pentru a crea mai multe fișiere audio tip deepfake. Rezultatul este unul cu adevărat spectaculos, deoarece părintele care ascultă înregistrarea poate crede că al său copil a vorbit cu adevărat.

Hackerii pot obține o potrivire a vocii chiar și de 95%, potrivit cercetărilor companiei de securitate McAfee.

„Valul AI va da o a doua viață a tot ceea ce există deja de ceva vreme. Singurul lucru este că vom vedea mai multe și acele amenințări vor fi și mai letale din cauza inteligenței artificiale”, a declarat Vonny Gamot, liderul McAfee în Europa, potrivit  Daily Mail.

hacker

Atacatorii cibernetici clonează vocile copiilor în doar câteva secunde.

[Sursa foto: iStock]

Bărbatul a specificat că succesul acestui tip de fraudă poate fi cauzat și de numărul tot mai mare al tinerilor care utilizează rețelele de socializare.

Faptul că aceștia preferă să trimită mai multe mesaje vocale în detrimentul celor text, poate constitui unul dintre factorii care ajută la dezvoltarea tot mai rapidă a înșelătoriei cibernetice.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Ce este Gemini, modelul de Inteligență Artificială lansat de Google. Cum poate fi utilizat chatboat-ul care rivalizează cu ChatGPT

Cum acționează infractorii cibernetici?

Hackerii folosesc conturile de pe rețelele de socializare ale minorilor, fiind vorba despre platformele Facebook, Snapchat, Instagram, dar și TikTok, pentru a obține mostre din vocea lor prin intermediul videoclipurilor pe care copiii le pun în mediul online.

„Hackerii vor lua vocea de pe rețelele sociale. Nu au nevoie de mai mult de trei secunde și vor crea o nouă escrocherie. Cunoști această voce- și motivul pentru care cunoști această voce este pentru că această voce a fost eșantionată. Eșantionul este autentic, dar AI l-a folosit pentru a crea o înșelătorie completă. Hackerii vor trimite apoi mesaje vocale sau mesaje cu eșantionul respectiv către contactele „mamă” și „tată” salvate în telefoanele copiilor”,

a mai specificat Vonny Gamot.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si