Miroase a sărbătoare pe ulițele satelor din inima Transilvaniei. Gospodinele au încins cuptoarele și s-au apucat să pregătească bunătățile pentru masa de Crăciun. Primii pe listă au fost cozonacii, preparați după rețete vechi de sute de ani, a transmis Silvia Ioniță.

Cozonacul, preparatul vedetă de Crăciun

În această gospodărie din Țara Secașelor, gospodinele s-au apucat de treabă încă din zori. E multă munca, iar cozonacii se pregătesc și acum după rețetele tradiționale, moștenite din străbuni.Cernem făina, o aerisim puțin. Aici sunt 30 măsurate, ca să știm ce să punem: ouă, zaharul, sarea, să știm câtă trebuie, a declarat Maria Ranf, gospodină.

Pregătirile încep cu o seară înainte, când se iau ingredientele și se pun la cald.

O acoperim imediat și când vedem că făina de deasupra crapă, înseamnă că plămădeala e dospită și atunci putem ă începem frământatul cozonacilor. Acum să punem un pic de făină deasupra și facem o sfântă cruce, că fără Doamne, Doamne nu se face nimic, a declarat Paraschiva Frățilă, gospodină.

În timp ce compoziția este lăsată la crescut, gospodinele pregătesc umplutura cu nucă, rom și vin. Totul se amestecă bine și se lasă apoi la odihnit câteva ore. După ce aluatul s-a dospit, cozonacul este umplut cu nucă din belșug și se așează în tăvi.

Citește și: VIDEO- Rețetă inedită de sărbători: Cozonaci cu nucă și portocală confiată

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Acum rulam. Îl lăsăm la dospit până se umplu tăvile. Când se umplu tăvile, îl punem la cuptor, a declarat Maria Ranf, gospodină.

Apoi cozonacii se coc la foc lent, ca odinioară. În final, după o zi de muncă, primii cozonaci rumeni sunt scoși din cuptor.

De sărbători, în gospodăria din Alămor se pregătesc peste 200 de cozonaci.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: