Ielele 2022. Povestea fascinantă a unei tradiții străvechi

Ielele 2022. În fiecare an, pe data de 24 iunie, sunt sărbătorite Sânzienele sau Drăgănica, așa cum este cunoscută în popor.

Author: Madalina Grigore vineri 17 iunie 2022 , 19:30

ielele 2022

Ielele 2022: tradiții și superstiții străvechi.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ielele 2022. În religia creștină, Sânzienele sunt asociate nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, zi de mare sărbătoare pentru credincioși! 

Iată ce sunt ielele, dar și care este povestea lor!

ielele 2022

Ielele 2022: tradiții și superstiții străvechi.

Ce sunt ielele?

În credința populară, Sânzienele erau văzute drept niște femei frumoase. Sânzienele sunt făpturi din mitologia românească, fiind asociate zânelor bune. Acesta trăiesc în păduri sau pe câmpii și sunt responsabile pentru bogăția și abundența recoltelor. 

Originea lor provine dintr-un cult mai străvechi, cunoscut drept Cultul Soarelui și sunt sărăbătorite de tinere din întreaga țară. 

Citeste si: Postul Sfinților Petru și Pavel. Cum trebuie ținut și cât durează?

Ielele sunt acele ființe feminine din mitologia românească care apar noaptea la lumina lunii. Potrivit unor legende din diferitele locuri ale țării, acestea se strâng în locuri ferite de ochii oamenilor pentru a face hore.

Potrivit tradiției, se spune că acestea dansează doar goale și rareori sunt înfășurate cu văluri transparente. Ielele își lasă corpul la vedere, pentru a seduce bărbații care îndrăznesc să le perturbe dansul.

Ielele poartă clopoței la picioare și coronițe de flori în timp ce dansează și fac farmece. Oamenii spun că locul de dans al ielelor se poate observa cu ușurință următoare zi, când pământul rămâne ars într-un cerc de foc. 

ielele 2022

Ielele 2022: tradiții și superstiții străvechi.

Ielele: tradiții și superstiții străvechi

Tradiția românească spune că tot în noaptea sărbătorii de Sânziene, animalele prind grai omenesc, iar dacă le vei asculta atent poți înțelege tainele pe care le vorbesc. Dansul Sânzienelor este deseori ferit de ochii celor din jur. Superstițiile spun că cine îndrăznește să le perturbe jocul și să le privească se va îmbolnăvi și nu va găsi niciodată leac de vindecare.

Ziua Sânzienelor marchează și apropierea de mijlocul verii. Atunci când muncile agricole se află la final, iar oamenii se pregătesc pentru recoltarea roadelor muncii depuse.

Potrivit tradiției, în noaptea de Sânziene cerurile se deschid, iar Sânzienele ies și joacă dansul ielelor. Aceste dansuri se țin în locuri pentru a nu fi văzute de oameni.

Citeste si: Mesaje de Sânziene 2022.Urări pentru cei dragi cu ocazia acestei mari sărbători

Foarte multe tradiții de Sânziene sunt legate de împletirea coronițelor de flori. Acest lucru se datorează puterilor mistice pe care Sânzinele le au. Acestea conferă plantelor  puteri tămăduitoare, aduc roade câmpurilor semănate, ajută la îmbăgățirea florei și ursesc fetele pregătite pentru măritat.

Însă, dacă nu sunt serbate și respectate aceste tradiții de Sânziene, făpturile mistice se pot mânia pe oameni. Sânzienele vor încerca să-i pedepsească pe cei care nu le-au sărbători și vor aduce boala și neputința îân viața lor. Ele pot, de asemenea, să provoace furtuni îngrozitoare cu grindină și vijelii, care pot distruge recoltele ce le stau în cale.

ielele 2022

Ielele 2022: tradiții și superstiții străvechi.

Există multe mituri legate de această zi importantă, iar ele diferă de regulă de la o zonă geografică la alta. De altfel, nu doar în România sunt serbate. Suedezii au un festival special și foarte asemănător cu cel al Sânzienelor chiar în ziua de 24 iunie.

Astfel, în funcție de legendele care circulă în anumite zone ale țării, se spune că ielele ies la dans în grupuri. Ele pot fi văzute câte șapte sau câte trei. În Oltenia, de exemplu, se crede că cele trei iele care ies la dans sunt considerate a fi fiicele lui Alexandru Macedon. Deși mulți încearcă să le întâlnească, ielele bune, sau sânzienele cum li se mai spune popular, stau ferite de ochii celorlalți. Ele trăiesc singure în munți, pe dealuri sau prin păduri.

Citeste si: Mesaje de Sfinții Petru și Pavel 2022 pentru familie și prieteni. La mulți ani!

 

 

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si