Șapte pacienți și-au pierdut viața în anul 2021 într-un incendiu izbucnit la secția de terapie intensivă a spitalului de Constanța. Atunci a fost activat și planul roșu de intervenție. Abia acum, INSEMEX a spus că vinovatul principal pentru tragedie este spitalul.

Care au fost neregulile descoperite în urma incendiului?

Avocatul Adrian Cuculis a vorbit despre neregulile descoperite în urma anchetei efectuate de Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Securitate Miniera și Protecție Antiexplozivă- INSEMEX.

”Lipsa aerisirii spațiilor din saloane cât și lipsa unor senzori care să avertizeze despre concentrațiile de oxigen, plus o topire efectivă a lămpii de iluminat din tavan. Aș adăuga aici și o lipsă a personalului care ar fi trebuit să vegheze monitoarele din terapie intensivă și să observe cum efectiv pacientul lua foc în pat. Imaginile surprinse de către camerele de supraveghere relevă momentele premergătoare incendiului și arată cum bucăți încinse și aprinse cad peste pacientul intubat ”, a spus Adrian Cuculis.

Adrian Cuculis - avocat

[Sursa foto: Colaj Adrian Cuculis & Digi24]

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Citește și: O româncă a devenit eroină în Austria. Asistenta a salvat un bărbat dintr-un incendiu atunci când un bloc a fost cuprins de flăcări

Raed Arafat a spus că spitalul din Constanța nu avea instalație de detectare a incendiului

Inițial au fost anunțate nouă victime, însă ulterior a fost precizat faptul că cinci persoane au murit chiar în salonul în care a izbucnit incendiul puternic, iar alte două persoane au murit ulterior în ciuda eforturilor medicilor de a le salva. Conform ministrului interimar al Sănătății Cseke Atilla, 113 pacienți erau internați în spital, dintre care 10 la secția ATI.

Cei mai mulți dintre ei au reușit să se autoevacueze.

Secția de terapie intensivă în urma incendiului din anul 2021 la Spitalul din Constanța.

[Sursa foto: Digi24]

Citește și: Incendiu pe Valea Doftanei: Focul a cuprins peste 12.000 de metri pătraţi, în zona Barajului Paltinu

Atunci, șeful DSU, Raed Arafat a făcut câteva precizări cu privire la neregulile de la instalațiile electrice. De asemenea, acesta a spus că spitalul avea senzor pentru oxigen în saloane, însă nu și instalație de detectare a incendiului.

„În cadrul ultimului control au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanța. Unele nereguli se referă la instalațiile electrice și unele improvizații, la siguranțe dezechilibrate și s-a constatat nefuncționalitatea instalației de semnalizare a incendiului. Exista în spital senzor pentru oxigen, exista în saloane, dar instalația de detectare a incendiului nu exista. Sunt explicații care ni s-au zis. Rămâne ca spitalul să dea aceste explicații. Aici nu putem trage la răspundere. Există un procuror care investighează cazul”, a spus Raed Arafat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si