Un studiu realizat de oamenii de știință de la UT Southwestern arată că inima unui astronaut care a petrecut aproape un an la Stația Spațială Internațională s-a micșorat, dar a continuat să funcționeze bine.

Rezultatele au fost comparabile cu ceea ce au descoperit cercetătorii la un înotător pe distanțe lungi care a petrecut aproape jumătate de an încercând să traverseze Oceanul Pacific, potrivit CNN.

Citeste si: VIDEO -Specialiștii ne propun un tratament detox pentru un ten sănătos

Cât de mică ajunge inima unui astronaut după un an în spațiu

Studiul, publicat recent în revista Circulation, raportează că astronautul Scott Kelly, acum retras din activitate, a pierdut în medie 0,74 grame pe săptămână din masa ventriculului stâng al inimii sale în cele 340 de zile pe care le-a petrecut în spațiu, de la 27 martie 2015 până la 1 martie 2016. 

Acest lucru a avut loc în ciuda unui regim săptămânal de exerciții fizice de șase zile de ciclism, bandă de alergat sau rezistență.

Scott Kelly în spațiu

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dana Budeanu, mesaj dur pentru cei care îl susțin pe Georgescu: „Ne spune nouă că nu are niciun leu. Cum haliți așa ceva?”- antena3.ro

Citeste si: MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu| DOCUMENT- stirileprotv.ro

În ciuda micșorării, care a fost însoțită de o scădere inițială a diametrului ventriculului stâng când a fost relaxat pentru a se umple cu sânge (diametrul diastolic), inima astronautului s-a adaptat relativ bine situației extreme, potrivit autorului studiului Benjamin Levine, profesor de medicină internă la UT Southwestern.

Este remarcabil că inima astronautului a pierdut nu mai puțin de 27% din greutate în anul petrecut în spațiu, arată studiul realizat în parteneriat de UT Southwestern și Texas Health Resources- Institutul pentru exerciții și medicină de mediu (IEEM) de la Texas Health Presbyterian Hospital Dallas.

Inima lui Scott Kelly a pierdut 27% din greutate în timpul unui an în care s-a aflat pe ISS

Care este explicația pentru micșorarea inimii în spațiu

Când elementul gravitațional este înlocuit cu imponderabilitate, inima se micșorează ca răspuns al organismului, spun cercetătorii.

Kelly a trăit în absența gravitației la bordul Stației Spațiale Internaționale din martie 2015 până în martie 2016. A lucrat pe o bicicletă stațională și o bandă de alergare și a încorporat activități de rezistență șase zile pe săptămână. timp de două ore în fiecare zi.

Cercetătorii se așteptau ca activitățile fizice desfășurate să împiedice inima astronautului să se confrunte cu orice contracție sau slăbire. Datele colectate din testele inimii înainte, în timpul și după întoarcerea pe Terra au arătat contrariul.

Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro

Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro

"S-a micșorat puțin. S-a atrofiat și s-a micșorat puțin, dar funcția a rămas bună", spune profesorul Benjamin Levine.

"Cred că acest lucru este încurajator pentru zborul spațial de lungă durată. Arată că, chiar și după un an în spațiu, inima se adaptează relativ bine."

Astfel de reduceri de dimensiuni se observă și la pacienții supuși repausului strict la pat și se stabilizează în timp, explică omul de știință. Levine a finalizat recent un proiect diferit care a analizat structura și funcția inimii la 13 astronauți care au petrecut șase luni pe stația spațială.

"Inima s-a micșorat puțin. S-a atrofiat și s-a micșorat, dar funcția a rămas bună", spune profesorul Benjamin Levine.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si