Incursiune de poveste pe meleaguri secuiești, la Cernat. Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, la ”ROventura”

”ROventura” ne invită, sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, într-o incursiune de neuitat, pe meleaguri secuiești. Mergem, alături de George Mihai și Andreea Străvoiu, gazdele ”ROventura”, în Estul Transilvaniei, la Cernat, sat cunoscut drept ținutul conacelor sau al apelor tămăduitoare.

Author: Razvan Ilie vineri 26 martie 2021 , 13:07

roventura
Incursiune de poveste pe meleaguri secuiești, la Cernat. Sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, la ”ROventura”
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Aici, pe tărâmul de la Curbura Carpaților, vom afla și despre aromele tradiționale, obiceiurile fantastice, vechi de când lumea, dar vom vizita și muzeele unice din Ardeal.

”Haszmann Pal”, din Cernat, este poate cel mai interesant muzeu din câte s-au văzut în Ardeal. Numele, dar și pasiunea întemeietorului colecției fabuloase care se află aici, le poartă, cu mândrie, peste timp, chiar fiul învățătorului, ajuns și el la aproape 80 de ani.

Cinstindu-i memoria, bătrânul Poli a purtat visul părintelui său mai departe, și se îngrijește de el, iată, și-n zilele noastre, iar localnicii au pus și ei umărul la îmbogățirea patrimoniului acestui muzeu donând, de-a lungul anilor, lucruri păstrate de la bunici și străbunici.

Citeste si: ROventura ajunge sambata pe plaiuri moldave, la Targu Ocna

Aici, in Muzeul Haszmann Pal, se regăsesc peste 3000 de piese, colecții rare, cu adevărat impresionante, care împodobesc conacul boieresc și grădina ce-l înconjoară. Muzeului îi trec pragul, anual, aproape 20 de mii de turiști. Cei mai mulți sunt impresionați de expoziția de unelte și utilaje agricole iar toate mașinăriile expuse ne vorbesc despre îndeletnicirile dintr-o perioadă pe care altminteri n-am fi avut cum să o descoperim.

Roventurienii noștri se dezlipesc cu greu de poveștile bătrânului Poli și pornesc, apoi,  pe Valea Cernatului, la cetatea Ika, impropriu spus cetate, pentru că doar un turn circular se mai înalță astăzi pe deal. Odinioară, aici se ridicase și un perete de piatră, lung de 200 de metri si, tot aici, vom afla care este cea mai cunoscută dintre legendele turnului.

George și Andreea nu pot încheia călătoria fără să ne poarte pașii și spre locul în care vom afla cum se face unul dintre cele mai apreciate deserturi, pe care îl întâlnim prin târgurile din întreaga țară, dar care se face, tradițional, doar aici, în județul Covasna; deliciosul kurtos kalacs.

Nu ratați o ediție spectaculoasă ”ROventura”, sâmbăta aceasta, de la ora 15:00, alături de George Mihai și Andreea Străvoiu, gazdele emisiunii, la Kanal D.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si