VIDEO - Inflația în Ungaria a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 27 de ani

Speriați de scumpirile de la noi, aflăm că se poate mult mai rău chiar la granițele României. În Ungaria, inflația din ianuarie a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 27 de ani

Author: Andreea Albu vineri 10 februarie 2023 , 16:12

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Inflația din Ungaria a urcat la 25,7% în ianuarie, fiind cea mai mare din Uniunea Europeană.

Inflația a depășit așteptările specialiștilor, în condițiile în care prețurile au crescut cu 2,3% într-o singură lună. În decembrie, țara vecină avea o inflație de 24,5%. 

Care au fost cele mai mari scumpiri

Prețurile la alimente au crescut în Ungaria cu 44% față de 2022. De asemenea, energia pentru gospodării costă cu 52,4% mai mult decât în ianuarie anul trecut, inclusiv gazul cu 88,6%, lemnele de foc cu 5%, iar electricitatea cu 27,7% mai mult. 

Citește și: Bărbat surprins cu ATV-ul pe pârtia Cocoșul din Predeal, sancționat de jandarmi

Cele mai mari scumpiri le-au avut pâinea (80,6%), ouăle (79,4%), untul (76,6%), brânza (76,1%), produsele lactate (75,8%), produsele din făină de cofetărie (73,8%), pastele uscate (66,4%), margarina (57,9%), produsele de patiserie (56,3%) și carnea de pasăre (48,3%). 

Citeste si: Cât valorează tichetele sociale de Paște 2023! Unde se depun cererile și câți bani se dau- kanald.ro

Citeste si: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta- wowbiz.ro

Citește și: A fost descoperită o legătură între "long COVID" și diagnosticul de cancer

Guvernul Orbán explică inflația record prin „sancțiunile de la Bruxelles”. Doar în 1996 s-a înregistrat în Ungaria o valoare mai mare.

Ungurii vin în România să își alimenteze mașinile

La noi, ultimele cifre disponibile indică un nivel de 16,37%. Institutul de statistică din România va anunța pe 14 februarie inflația din prima lună a anului iar așteptările sunt legate de o posibilă scădere. 

Citește și: Calendar ortodox 12 februarie 2023. Pe cine sărbătorim duminică?

Ungurii aleg să călătorească până în România pentru a-și alimenta mașinile, după ce un litru de benzină sau motorină a ajuns la niște prețuri astronomice în țara lor. Din luna decembrie și până în prezent, oamenii au început să sesizeze tot mai multe mașini cu numere străine care au venit în România pentru combustibil Plafonarea prețurilor a fost eliminată în Ungaria în decembrie 2022, iar accizele au fost majorate.

Citește și: Cele mai ieftine alimente care s-au scumpit. Un ou a ajuns să coste 1,2 lei

În Ungaria, un litru de motorină a ajuns la sfârșitul lunii ianuarie la 8,60 de lei, mai mult cu 80 de bani comparativ cu România. Un litru de benzină se vindea cu prețul de 7,80, mai mare cu aproape un leu față de țara noastră. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si