Moartea tinerei în vârstă de 21 de ani, care posta sub numele de Cuihua, a determinat presa de stat din China să avertizeze cu privire la riscurile de siguranţă implicate de taberele de slăbire şi a readus în atenție îngrijorările cu privire la presiunile la care sunt supuse femeile pentru a se conforma standardelor de frumusețe mainstream. De asemenea, a intensificat controlul asupra industriei influencerilor, acest caz venind la doar câteva săptămâni după ce un alt tânăr chinez a murit după ce s-a filmat în direct în timp ce bea mai multe sticle de băutură puternic alcoolizată.

Citește și: VIDEO- Românii au prins gustul mâncării italienești, iar restaurantele s-au adaptat

Cuihua a relatat constant pentru zecile de mii de urmăritori de pe Douyin- versiunea chineză a TikTok- despre efortul ei de a pierde în greutate, în încercarea de a-i încuraja în propria lor luptă cu obezitatea. Postase recent mai multe videoclipuri în care se supunea unor exerciții de antrenament intensive, după ce anunțase că avea 156 de kilograme şi încerca să slăbească 100 de kilograme. Videoclipurile postate pe contul tinerei influenceriţe care o arătau alergând şi ridicând greutăți au fost distribuite masiv pe reţelele sociale chinezești şi au fost preluate, de asemenea, de diverse instituții media, după moartea sa, care a avut loc la sfârșitul lunii trecute.

Taberele pentru slăbit sunt o modă în China

Radioul național chinez a relatat că Cuihua- identificată după numele de familie Zhou- se alăturase mai multor tabere de slăbire din diferite oraşe în încercarea de a-şi atinge obiectivul.

Ea slăbise peste 27 de kilograme în cele două luni dinainte de deces. Cuihua participase la o astfel de tabără în provincia Shaanxi cu doar două zile înainte de a muri. Acea tabără promova "mesele nutritive, odihna şi exercițiile fizice sănătoase", dar organizatorii au spus că ea a ales să îşi reducă dieta în timp ce se supunea, totodată, unor exerciții fizice intense.

Videoclipurile cu Cuihua antrenându-se au fost între timp eliminate de pe cont, iar fotografiile șterse.

Presa de stat a declarat că familia ei a primit "compensații" de la tabăra de slăbire din Shaanxi, dar nu a precizat suma.

Autoritățile locale au declarat că investighează decesul şi dacă tabăra de slăbire desfășura antrenamente excesive sau necorespunzătoare.

Metode extreme de slăbire

Moartea lui Zhou a relansat apelurile la o reglementare atât asupra industriei pierderii în greutate, cât şi asupra industriei influencerilor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

În China, ca în mare parte din Asia şi din restul lumii, reţelele sociale sunt inundate de tendințe nesănătoase şi nerealiste care promovează slăbitul extrem. Experții în tulburări alimentare şi nutriție sportivă avertizează că până şi comportamentele aparent sănătoase, cum ar fi creșterea nivelului de exerciții fizice şi dietele, pot fi dăunătoare atunci când sunt motivate de o imagine corporală negativă şi sunt duse la extrem. În unele cazuri, problemele rezultate pot afecta sănătatea mintală şi pot duce la complicații medicale grave, care afectează inima, creierul, ficatul, rinichii şi alte organe.

Citește și: VIDEO- Româncele cu mușchi, defilare pe tocuri la Cluj-Napoca

O tendință recentă pe reţelele sociale din China a implicat femei care au pozat în spatele unor foi verticale de hârtie de imprimantă pentru a dovedi că talia lor era atât de subțire încât nu se vedea nici de o parte, nici de alta. O altă modă printre influenceri este de a încărca selfie-uri care arată câte monede pot ţine în clavicule- asta pentru a dovedi cât de slabi sunt. Alţi influenceri îmbracă haine pentru copii pentru a-şi evidenția fizicul minuscul.

Peste jumătate din populația Chinei are probleme cu greutatea

În acelaşi timp, nivelul în creştere al obezității în ţară a pus şi mai multă presiune asupra multor femei. Datele recente ale unui sondaj naţional sugerează că mai mult de jumătate dintre adulții chinezi sunt acum fie supraponderali, fie obezi, potrivit The Lancet, iar ratele de obezitate este de aşteptat să crească.

Există, de asemenea, îngrijorări legate de faptul că unele tabere de slăbit comercializează regimuri din ce în ce mai extreme ca soluții rapide nerealiste. "Taberele de slăbit proliferează sălbatic şi sunt o mulţime de reclamaţii în privința unor afirmații false privind sănătatea şi promisiunile pe care le fac. Se întâmplă ca participanții să aibă de suferit în timpul antrenamentelor, al căror regim nu este nereglementat", a avertizat agenția de ştiri a statului chinez.

Moartea lui Zhou a sporit, de asemenea, monitorizarea industriei influencerilor în general. Industria şi-a atras critici din partea autorităților în ultimii ani din cauza stilurilor de viaţă somptuoase pe care unii influenceri le prezintă şi a provocărilor tot mai extreme la care iau parte pentru a-şi atrage publicul.

Această dezbatere a fost reaprinsă luna trecută, când un influencer cunoscut sub numele de "Fratele Trei Mii" a fost găsit mort la doar câteva ore după ce s-a filmat bând mai multe sticle de Baijiu, o tărie chinezească cu un conținut de alcool cuprins între 30% şi 60%, ca parte a unui concurs online.

Anul trecut, autoritățile au interzis tinerilor sub 16 ani să-i recompenseze pe cei care fac livestream şi au restricționat accesul acestora după ora 22.00.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citește și: Transformare de necrezut. "Am slăbit 163 de kilograme și am scăpat de depresie"

Administraţia Naţională de Video şi Televiziune din China şi Ministerul Culturii şi Turismului au luat, de asemenea, măsuri pentru a interzice "31 de comportamente necorespunzătoare ale celor care fac livestream". Printre aceste abateri se numără "încurajarea utilizatorilor de a interacționa în moduri vulgare", potrivit publicaţiei de stat Global Times.

Comentând ultimul deces şi provocările legate de pierderea în greutate, o postare populară de pe platforma Weibo, asemănătoare Twitter, spune că Zhou a fost "o altă viaţă nevinovată, biciuită de marketing şi de cultura influencerilor".

Citește și: Ce poți să mănânci fără să te îngrași. Alimente care oferă energie și au puține calorii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si