Un stol cu câteva mii de ciori a fost filmat in apropiere de comuna buzoiană Florica. Păsările migrează în tot Bărăganul, conform multor mărturii, însă acum au găsit sursă de hrană și apă lângă niște parcele de floarea soarelui și tomate de câmp ce beneficiază de rețea de irigații.

Ciorile s-au înmulțit 

Zburătoarele s-au înmulțit, iar metodele de combatere aproape nu există. Păsările fac ravagii în culturile agricole, în special în cele de floarea soarelui și de porumb. 

Și în județul Brăila ciorile au invadat culturile. AJVPS Brăila a primit de la Ministerul Mediului acceptul să împuște 1.419 ciori, din sutele de mii sau chiar milioanele de exemplare aflate pe raza celor 25 de fonduri de vânătoare gestionate pe raza județului Brăila.

Citeste si: Cod galben și portocaliu în mai multe județe din țară

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Situaţia este cunoscută şi de reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, care recunosc, însă, că nu au ce face.

Citeste si: Pompierii au intervenit la un incendiu de vegetație izbucnit în Miroslava

„În localităţile Însurăţei, Viziru, este invazie de ciori, din păcate. Am mai avut şi câteva culturi afectate de omidă. Ciorile sunt protejate de lege şi nu pot fi împuşcate, pe sezon, decât un număr foarte mic.

Singura soluţie legală ar fi pocnitorile, acele sperieturi, însă dacă sunt foarte multe nu mai ajută”, spune Traian Cismas, directorul Direcţiei Judeţene de Agricultură Brăila, conform Adevarul.ro.

Păsările beneficiază de protecție și nu pot fi ucise

Până în urmă cu câțiva ani, combaterea ciorilor nu numai că nu era restricționată, ci era încurajată de statul român. Vânătorii autorizați primeau două cartușe gratis pentru fiecare exemplar de cioară împușcat, aceste păsări fiind considerate dăunători pentru culturile agricole.

În ultimul timp, însă, ciorile beneficiază de protecție, laolaltă cu alte specii de păsări.

Citeste si: Sirop de păpădie: Reţeta care te va scăpa de durerile biliare

Tot mai mulți fermieri se gândesc să le ceară autorităților analize serioase asupra efectelor pe care păsările dăunătoare, precum ciorile și graurii, dar și iepurii de câmp, le produc culturilor agricole. Tot seceta le cauzează acestor viețuitoare un comportament mai agresiv, sunt de părere agricultorii, din cauza epuizării surselor de apă.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Citeste si: Când anunță Turcia decizia finală cu privire la extinderea NATO. Ce trebuie să facă Suedia și Finlanda

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si