Proiectul de lege iniţiat de parlamentarii Pro Europa Mihaela Huncă, Gabriela Podaşcă şi Oana-Silvia Vlăducă modifică Legea 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestică şi a fost adoptat, decizional, de către Camera Deputaţilor pe 28 iulie. 

„Art.32.- (1) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.23 alin.(1), (3) şi (4) lit.a) şi b) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Citeste si: Regulile autorităților au fost date uitării. Pasagerii unui tren de călători, surprinși fără mască

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Explicația halucinantă pe care a dat-o unchiul Mariei pentru ce i-a făcut micuței de doar 8 ani, după ce a fost prins- wowbiz.ro

(2) Încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie provizoriu a oricăreia dintre măsurile prevăzute la art.224 alin.(l) şi dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani”, arată legea promulgată de şeful statului

În forma în vigoare, potrivit articolului 32: „Încălcarea oricăreia dintre măsurile prevăzute la art. 23 alin.

(1) şi dispuse prin ordinul de protecţie constituie infracţiunea de nerespectare a hotărârii judecătoreşti şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. (2) În caz de condamnare, nu se poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei”.

Citeste si: Adevărul pe care niciun medic nu îl spune: Ce se întâmplă în organismul tău dacă mânânci pâine cu dojdie?

Ce se întâmplă cu persoanele care solicită ordin de protecție

De asemenea, proiectul modifică şi prevederile referitoare la asistenţa juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecţie.

„Asistarea sau, după caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unităţile prevăzute la art. 15 alin. (2) şi (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoţitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistenţa juridică a persoanei care solicită ordinul de protecţie este obligatorie”, conform sursei citate.

Totodată, „dacă victima nu are avocat, i se va acorda asistenţă juridică din oficiu”, mai indică sursa menţionată. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si