”Izvorașul cu burta galbenă” trăiește și în Maramureș: Acest amfibian are spatele acoperit cu numeroși negi. Ce se întâmplă dacă pui mâna pe el?

”Izvorașul cu burta galbenă” trăiește și în Maramureș: Acest amfibian are spatele acoperit cu numeroși negi. Află ce se întâmplă dacă pui mâna pe el!

Puțini știu că izvorașul cu burta galbenă (Bombina variegata) poate fi găsit și în Maramureș, una dintre regiunile cele mai pitorești ale României. Acest mic amfibian, cunoscut și sub denumirea populară de buhai de baltă cu burtă galbenă, este una dintre cele două specii de bombine care trăiesc pe teritoriul României.

Un amfibian deosebit, cu un aspect unic

Bombina variegata are un aspect inconfundabil.

Corpul său mic, de doar 70-80 mm lungime, este acoperit cu numeroși negi, ceea ce oferă pielii un aspect rugos. Coloritul spatelui este de obicei cenușiu, ceea ce îl ajută să se camufleze în mediul său natural, în timp ce burta sa are nuanțe intense de galben sau galben-portocaliu, cu pete negre, o combinație care joacă un rol important în apărare.

Izvorașul cu burta galbenă trăiește și în Maramureș

Izvorașul cu burta galbenă trăiește și în Maramureș

(sursa foto: Profimedia)

Ce se întâmplă dacă atingi acest amfibian?

Dacă pui mâna pe un izvoraș cu burta galbenă, este posibil ca el să adopte o poziție defensivă, numită "reflex de unghi galben". Acest comportament constă în ridicarea membrelor și expunerea abdomenului viu colorat, un semnal de avertisment pentru prădători. Coloritul său puternic indică faptul că pielea sa secretă substanțe toxice ușor iritante pentru prădători, descurajând atacul.

Pentru oameni, atingerea unui izvoraș nu prezintă un pericol semnificativ, dar este recomandată spălarea mâinilor după contact, pentru a evita eventualele iritații ale pielii sau ale ochilor.

Citește și: Floarea -reginei încă se mai găsește în Maramureș: Este protejată de lege

Izvorașul cu burta galbenă trăiește în zone umede

Izvorașul cu burta galbenă trăiește în zone umede, cum ar fi pajiștile mlăștinoase, pădurile umede, izvoarele și chiar și în părâurile montane cu ape limpezi. Se găsește în cea mai mare parte a Europei, până la Urali, și este prezent inclusiv în Maramureș, unde a fost observat în apropierea apelor stătătoare și curgătoare din zonele montane.

Această specie joacă un rol important în ecosistem, contribuind la reglarea populațiilor de insecte, mai ales a celor dăunătoare. Totodată, este un indicator al calității mediului, prezența sa indicând un ecosistem sănătos și echilibrat.

Izvorașul cu burta galbenă trăiește și în Maramureș

Izvorașul cu burta galbenă trăiește și în Maramureș

(sursa foto: Profimedia)

Citește și: Locul unic din Maramureș: Este un defileu epigenetic, format din şisturi cristaline cu nivele de calcar și dolomite metamorfozate

Protejarea izvorașului cu burta galbenă

Din cauza distrugerii habitatelor naturale și a poluării apelor, populațiile de izvorași sunt în scădere. Protejarea zonelor umede și a surselor de apă curată este esențială pentru conservarea acestei specii.

Așadar, dacă ai norocul să găsești un izvoraș cu burta galbenă în Maramureș, admiră-l de la distanță și lasă-l să trăiască liniștit în habitatul său natural!

 

 


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...