
1 din 3 | Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)

2 din 3 | Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)

3 din 3 | Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)
În Maramureș încă mai se găsește o pasăre extrem de rară: Masculii sunt agresivi, putând ataca chiar și omul
Maramureșul rămâne una dintre puținele regiuni din România unde poate fi întâlnit cocoșul de munte (Tetrao urogallus), o pasăre impresionantă, dar extrem de sperioasă. Deși numărul acestor păsări a scăzut considerabil în Europa, în pădurile dese și liniștite din Maramurelș încă mai există exemplare ale acestei specii rare.
O prezență discretă, dar fascinantă
Cocoșul de munte este un membru al familiei fazanului (Phasianidae) și trăiește în pădurile de foioase și conifere din zonele montane.
Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)
Un teritoriu restrâns
Cocoșul de munte este răspândit în regiunile împădurite din Europa Centrală și de Nord, fiind întâlnit în țări precum Austria, Elveția, Italia, Slovenia, Germania și România. Cu toate acestea, din cauza distrugerii habitatului și a vânătorii excesive, specia a devenit periclitată în anumite regiuni, cum ar fi Germania, Scoția și Siberia. În România, aceste păsări mai pot fi observate în Maramureș și în alte zone montane, dar numai de către cei cu multă răbdare și noroc.
Cocoșul de munte (Tetrao urogallus)
Agresivitate în perioada de împerechere
De obicei, cocoșul de munte este o pasăre extrem de precaută, evitând orice contact cu omul. Cu toate acestea, în perioada de împerechere, care are loc între martie și începutul lunii iunie, comportamentul masculilor se schimbă radical.
Aceștia devin agresivi și territoriali, alungând rivalii și afișând un dans nupțial spectaculos pentru a atrage femelele. În această perioadă, au fost raportate cazuri în care cocoșii de munte au atacat chiar și oameni care s-au apropiat prea mult de teritoriul lor.O specie protejată
Din cauza vulnerabilității sale, cocoșul de munte este protejat prin lege în multe țări, inclusiv în România. Vânătoarea lui este interzisă, iar autoritățile încearcă să îi conserve habitatul natural.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.