Kelemen Hunor: „Vom dezvolta instituţiile medicale şi vom sprijini investiţiile mari”

Vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat că o prioritate a UDMR la elaborarea bugetului pentru acest an a fost ca, prin distribuirea impozitului pe venit, rămas la nivel local în procent de 100%, să fie consolidată poziţia consiliilor locale şi judeţene. Uniunea a mai precizat că este foarte importantă dezvoltarea pe viitor a instituţiilor din sistemul de sănătate şi sprijinirea investiţiilor mari.

Author: Alina Raducu joi 25 februarie 2021 , 16:30

Kelemen Hunor: „Vom dezvolta instituţiile medicale şi vom sprijini investiţiile mari”
Kelemen Hunor: „Vom dezvolta instituţiile medicale şi vom sprijini investiţiile mari”
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La elaborarea bugetului pentru 2021, prioritatea UDMR a fost ca, prin distribuirea impozitului pe venit –rămas în procent de sută la sută la nivel local – să consolidăm poziţia Consiliilor locale şi judeţene şi să introducem finanţările de stat pentru instituţiile culturale subordonate administraţiilor locale şi judeţene. În acelaşi timp, Uniunea a considerat extrem de importantă dezvoltarea, în continuare, a instituţiilor din sistemul de sănătate şi sprijinirea investiţiilor mari, importante pentru comunitatea maghiară”, a afirmat Kelemen Hunor referitor la proiectul de buget aflat de joi în dezbaterea comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă al UDMR.

Conform sursei citate, în 2021 impozitul pe venit, rămas în totalitate la nivel local, va fi distribuit astfel:

- 15 la sută în bugetul Consiliilor Judeţene;

- 63 la sută în bugetul comunelor, oraşelor şi municipiilor pe raza cărora se achită impozitul pe venit;

- 6 la sută este distribuit de Consiliul Judeţean, prin hotărâre, administraţiilor locale (comune, oraşe, municipii);

- 14 la sută se alocă pentru echilibrarea bugetelor municipiilor, oraşelor, municipiilor, consiliilor judeţene;

Totodată, UDMR a propus înfiinţarea unui fond în gestionarea administraţiilor locale, pentru finanţarea instituţiilor de teatru şi operă, aflate în subordinea autorităţilor locale. Acest procent reprezintă 2 la sută din totalul impozitului pe venit.

Kelemen Hunor a mai subliniat că pandemia şi criza economică care a urmat în contextul acesteia, reprezintă o sarcină dificilă şi complexă pentru ţările din întreaga lume.

Aproape toate statele din regiunea noastră au fost nevoite să se confrunte cu obligativitatea reducerii deficitului bugetar de la 9-10% cât era în 2020, la 6-7% în 2021.

„România a pornit de la aproape 10 procente deficit şi a prevăzut în proiectul legii bugetului de stat reducerea acestuia la 7,1 la sută. Este un pas necesar pentru ţară să nu se îndatoreze pe termen lung, iar generaţiile următoare să nu fie nevoite să ramburseze, sub formă de datorii, costurile bugetare generate până în prezent. Însă reducerea deficitului bugetar nu este o măsură suficientă, deoarece, între timp trebuie să ajungem să avem, din nou, şi creştere economică”, a precizat vicepremierul.

Din aceste motive, proiectul de buget susţine investiţiile mari, protejează şi creează noi locuri de muncă, va contribui la creşterea calităţii vieţii comunităţilor locale şi va reduce dezechilibrele între zonele şi regiunile administrative care se află în diferite stadii de dezvoltare.

Citeste si: Se construiește un nou spital în București. Unde va fi amplasată clădirea

UDMR precizează că dezvoltarea instituţiilor medicale şi finanţarea proiectelor administraţiilor locale au o importanţă majoră în proiectul bugetului de stat

Finanţarea investiţiilor aprobate punctual sunt următoarele, dar și alte proiecte vor beneficia de finanţare din programele ministerelor de resort (de exemplu, CNI- Compania Naţională de Investiţii și PNDL- Programul Naţional de Dezvoltare Locală):

- Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc: 12,2 milioane lei,

- Centrul de Sănătate Vlăhiţa: 1,2 milioane lei,

- Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc: 3 milioane lei,

- Spitalul Municipal Gheorgheni: 6,45 milioane lei,

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare: 18 milioane lei,

- Spitalul Judeţean de Urgenţă Sălaj: 7 milioane lei,

- Spitalul Municipal Dej: 2,85 milioane lei,

- Dezvoltarea infrastructurală a Parcului Industrial din Sfântu Gheorghe: 8 milioane lei,

- Înfiinţarea unui centru medical în Sfântu Gheorghe şi finanţarea infrastructurii necesare funcţionării instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean Covasna: 11,3 milioane lei,

- Construirea unui stadion pentru Liceul Sportiv din Sfântu Gheorghe: 1,75 milioane lei,

- Finanţarea lucrărilor şi echipamentelor pentru Aeroportul din Târgu Mureş: 10 milioane lei,

- Finanţarea proiectelor de dezvoltare locală pentru administraţiile locale din grupul GAL Bihor (Grupul de Acţiune Locală): 12 milioane lei,

- Finanţarea proiectelor de apă şi canalizare din regiunea nord-vest a judeţului Bihor: 8 milioane lei.

Citeste si: Numărul cazurilor COVID-19 crește în mai multe țări. Virusul mutant face ravagii


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si