Klaus Iohannis, anunţ de ultimă oră privind organizarea alegerilor locale - LIVE

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că sunt țări care au organizat alegeri în pandemie fără ca acestea să aibă un impact negativ.

Author: Mircea Pop miercuri 26 august 2020 , 14:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Dacă sunt înțelese măsurile speciale, riscul poate fi redus", a precizat Klaus Iohannis. Preşedintele a mai declarat că pe 27 august începe campania electorală pentru alegerile locale şi că este prima dată când se desfășoară în condiții excepționale.

"Organizarea scrutinului în siguranță este posibilă dacă vom respecta cu toții un set de reguli. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate măsurile speciale sunt aplicate riscul poate fi redus la un minim", precizează şeful statului.

Preşedintele a făcut apel la responsabilitate. "Mă adresez în special candidaților, respectați toate aceste reguli și nu îi expuneți pe oameni pericolului infectării. Orice încălcare a normelor va trebuie drastic sancționată", a completat Iohannis.

Condiţii de maximă siguranţă şi protecţie în campania electorală

Preşedintele a mai spus că atât campania electorală, cât şi alegerile locale trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie, făcând un apel la responsabilitate.  ”Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis preşedintele.

”Peste 2 zile debutează Campania electorală pentru alegerile locale din luna septembrie. E pentru prima data când în România Campania şi alegerile se vor desfăşura în perioada pandemiei. O premieră pe care nu şi-a dorit-o nimeni dar la care trebuie să ne adaptăm cât mai bine cu putinţă. Campania şi scrutinul propriu-zis trebuie să fie în condiţii de maximă siguranţă şi protecţie. Acest lucru e posibil dacă vom respecta un set de reguli şi măsuri. Există precedente. Sunt ţări care au organizat mai multe tipuri de alegeri în pandemie, fără ca acest lucru să fi avut un impact negativ asupra numărului de infectări. Un scenariu cu risc zero nu există, dar dacă toate aceste măsuri sunt respectate de cetăţeni, riscul poate fi redus la minim. Tocmai de aceea am solicitat Guvernului să facă o campanie de informare astfel ca toată lumea să ştie ce e permis şi ce nu e permis pe perioada campaniei şi în ziua votului. Fac un apel la responsabilitate şi aici mă adresez candidaţilor la locale, precum şi echipei de campanie. Respectaţi regulile şi nu îi expuneţi pe oameni riscului infectării. Nimic nu e mai important ca sănătate”, a afirmat preşedintele, adăugând că orice încălcare a acestor reguli va trebui drastic sancţionată.

”Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze"

El a precizat că alegeri în absenţia unei campanii, fie ea şi atipică, nu pot fi imaginate într-o democraţie, cum de asemenea e dăunător pentru o democraţie să amâni pe termen nedefinit alegerile.

”Democraţia nu poate fi suspendată sau pusă între paranteze, fiindcă ea ne garantează toate drepturile şi libertăţile de care ne bucurăm. Să nu uităm că alegerile în România deja au fost amânate. Acum ştim care sunt măsurile de protecţie care limitează răspândirea coronavirusului, ele se aplică şi vedem că funcţionează. De aceea putem avea un proces electoral care se poate desfăşura în siguranţă”, a explicat Iohannis.

”Dragi români, e important ca voi să decideţi cine va conduce comunitatea locală în următorii patru ani. Vreau să subliniez că e esenţial să facem tot ce ţine de noi, autorităţi şi cetăţeni pentru ca şi democraţia să fie protejată în această perioadă dificilă. Printre efectele nocive ale acestei pandemii, nu trebuie să lăsăm să se adauge un deficit de legitimitate a aleşilor”, a conchis el.”

"Mi-aş fi dorit să avem primari aleşi în două tururi"

Klaus Iohannis a mai declarat, răspunzând unei întrebări refeitoare la riscul unei prezenţe slabe la vot la alegerile din 27 septembrie, ceea ce ar afecta reprezentativitatea celor care vor fi aleşi, că şi-ar fi dorit să avem primari aleşi în două tururi, precizând că sondajele şi simulările de până acum nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenţiei de participare la vot.

”Mi-aş fi dorit să avem primari aleşi în două tururi, dar sondajele şi simulările de până acum nu au arătat o scădere îngrijorătoare a intenţiei de participare la vot. E posibil să nu se atingă acelaşi nivel ca în anii trecuţi, dar nu avem semnale că ne putem confrunta cu un absenteism grav. Nu m-aş hazarda să dau un procent, dar nu am văzut până acum niciun sondaj în care ar apărea un indiciu că lumea nu doreşte să meargă la vot”, a afirmat Iohannis.

Campania pentru alegerile locale începe vineri, iar Guvernul urmează să elaboreze un set de de măsuri pentru desfăşurarea campaniei şi a scrutinului, cu respectarea măsurilor sanitare impuse de pandemia de COVID-19.

Urmăreşte LIVE declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis va susține o conferință de presă în care va clarifica ce măsuri vor fi luate în România în continuare. Stirilekanald.ro transmite live declarațiile președintelui.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) se va întruni miercuri pentru a stabili regulile de protecţie în campania pentru alegerile locale şi modul în care va avea loc votul pe 27 septembrie.

Ce măsuri vor fi luate în România

„Vom avea discuţie despre reluarea activităţii în anumite spaţii închise, în teatre, cinematografe. De asemenea, reluarea activităţii restaurante în spaţii închise. Nu pot să vă spun care va fi decizia finală. Există o propunere să nu se deschidă peste tot, să nu se deschidă unde este un anumit nivel de cazuri pe o perioadă de 14 zile.

Citeste si: Orban, despre creșterea pensiilor: „Mai spun o dată, nu există bani”

Mâine vom avea o întâlnire la ora 15.00 şi cu reprezentaţii industriei ospitalităţii care a fost solicitată de cele patru organizaţii din domeniu. Vom ţine cont de punctul lor de vedere, astfel încât să poată fi reluarea activităţii culturale şi a activităţii în spaţii închise de tip restaurant”, a anunţat marţi Ludovic Orban.

Citeste si: Salariu Marcel Vela. Câți bani ia lunar ministrul Afacerilor Interne de la stat


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si