Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu, declarații de ultimă oră la Institutul „Cantacuzino" (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu au participat joi la un eveniment aniversar la Institutul Cantacuzino

Author: Razvan Ilie joi 01 aprilie 2021 , 09:02

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Klaus Iohannis: "Virusul nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi că soluţia pentru stoparea pandemiei şi de a recăpăta normalitatea este vaccinarea. Şeful statului a adăugat că „virusul care ne-a afectat dramatic existenţa în ultimul an nu dispare prin violenţă şi manifestări extremiste, ci prin imunizarea cât mai multor oameni cu vaccinuri eficiente”.

Șeful statului a mai spus că rolul Institutului Cantacuzino este fundamental, mai ales în contextul pandemiei.

„Aniversarea de astăzi are loc în circumstanţe excepţionale, în care întreaga omenire se confruntă cu pandemia generată de virusul SARS-CoV-2. Acest context global complicat este exemplul cel mai elocvent în ceea ce priveşte importanţa strategică a activităţii dumneavoastră în demersurile de răspuns la ameninţări sanitare, precum noul coronavirus.

Rolul Institutului „Cantacuzino” este, în această perioadă, unul fundamental”, a declarat Klaus Iohannis.

Florin Cîțu: Institutul a fost la un pas de colaps

Premierul Florin Cîţu a declarat, la ceremonia de la înfiinţarea Institutului Cantacuzino, că instituţia a fost la un pas de colaps din cauza subfinanţării, a frecventelor schimbări manageriale şi a ingerinţei politicului, iar aceasta trebuie să fie o lecţie care să nu fie uitată.

"Descoperirile ştiinţifice remarcabile pe plan internaţional şi cercetările neobosite ale unor specialişti pasionaţi au fost pilonul care a susţinut Institutul Cantacuzino în perioade extrem de dificile. Şi aici nu mă refer atât la perioada anterioară anului 1989, ci la ceea ce s-a întâmplat ulterior, când subfinanţarea, frecventele schimbări manageriale şi ingerinţa politicului au făcută ca această instituţie etalon în cercetare să fie la un pas de colaps. Este o lecţie pe care nu trebuie să o uităm”, a declarat Florin Cîţu.

Citeste si: "Situația în Europa este îngrijorătoare". OMS, avertisment de ultim moment

Citeste si: Imaginile durerii! Un bărbat a fost îngropat de viu 48 de ore lângă soția moartă după cutremurele din Turcia- kanald.ro

Citeste si: Culiță Sterp aruncă bomba: „Băiatul meu din prima căsătorie!”. Și-a luat prin surprindere toți fanii cu declarația asta- wowbiz.ro

Știrea inițială

Potrivit agendei oficiale a Guvernului României, premierul Florin Cîțu are în program la ora 12.00 participarea la ceremonia organizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la înființarea Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”.

Și în agenda președintelui Klaus Iohannis fugurează același eveniment de la ora 12. Alocuțiunea premierului Florin Cîțu de la Sediul Institutului „Cantacuzino" va fi transmisă live pe pagina de Facebook a Guvernului, transmite Executivul. 

Citeste si: Țara europeană care va scăpa de carantină într-o lună

100 de ani de existență pentru Institutul Cantacuzino

Institutul "Cantacuzino" a fost înfiinţat la 1 aprilie 1921, prin Înaltul Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea de Institutul de Seruri şi Vaccinuri "Dr. I. Cantacuzino".

Acest laborator, pe lângă activitățile didactice și științifice, a avut drept sarcină, în 1904, prepararea serului antistreptococic și a serului antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.

La sfârșitul anului 2017, conducerea statului român a hotîărât ca Institutul să fie transferat  de la Ministerul Sănătății la Ministerul Apărării Naționale, ca ultimă soluție de salvare a acestuia.

"Nu este prima dată când Armata este chemată să intervină în sprijinul societății civile, în domenii de importanță strategică. Prin eforturi deosebite, prin implicarea întregului personal, s-a reușit stoparea declinului institutului și s-a continuat cu dezvoltarea sa în scopul relansării activității de fabricație de produse biologice prin care acesta era renumit", se spune în comunicatul Ministerului Apărării.

Citeste si: „Comunicăm destul de rar.” Lucian Viziru, despre cearta cu Augustin- kfetele.ro

Citeste si: Shakira vrea să îl ruineze finaciar pe Gerard Pique! Cum i-a închis deja ușile fostului fotbalist după ce a înșelat-o- radioimpuls.ro

Potrivit unui comunicat al MApN, manifestarea de azi, care marchează debutul seriei de activităţi "Anul Centenarului Institutului 'Cantacuzino"', cuprinde o ceremonie militară de decorare, dezvelirea unei plăci jubiliare şi alocuţiuni ale invitaţilor.

Ultima activitate comună a președintelui Iohannnis și a premierului Florin Cîțu, la plantarea de copaci la Dăbuleni

Cum s-a implicat Institutul Catacuzino în contextul pandemiei de COVID-19

La finalul lunii noiembrie 2020, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” a lansat pe piață primul lot al produsului imunomodulator OROSTIM-HV.

OROSTIM-HV este un supliment alimentar care conține o combinație dintr-un lizat atomizat format din 15 tulpini bacteriene și o pulbere de extract de orz verde. Are proprietăți antioxidante și de stimulare a imunității, determinând creșterea rezistenței organismului la infecții.

Produsul se administrează în perioadele cu risc de apariție a infecțiilor respiratorii persoanelor care lucrează în colectivități cu susceptibilitate crescută de îmbolnăvire, copiilor cu infecții respiratorii repetate și persoanelor de vârsta a treia în stări cu imunitate scăzută.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si