Legătura din calendar dintre Sf. Andrei și 1 Decembrie "nu este întâmplătoare", spune președintele Academiei Române. Care e argumentul

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, afirmă că nu este întâmplătoare legătura "evidentă" din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei - 30 noiembrie şi Ziua Naţională a României şi a românilor, ci "o împlinire a proniei cereşti".

duminică 29 noiembrie 2020 , 17:08

Președintele Academiei: unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de „preoți cu crucea-n mână”
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

" Legătura evidentă din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este o împlinire a proniei cerești", scrie Ioan Aurel Pop pe pagina sa de Facebook. El a adăugat că unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus

de „preoți cu crucea-n mână”, ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor "cu prapori în frunte". 

Citeste si: Sf. Andrei 2020: Când se pune, de fapt, grâul la încolţit? Tradiţii

Președintele Academiei: Legătura din calendar nu e întâmplătoare

Președintele Academiei spune că la 1 decembrie 1918, românii și-au primenit sufletele de "cel rău":

"Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de „cel rău” și am cântat o „odă bucuriei”. Este timpul să ne dăm seama că a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România..", a mai scris Ioan Aurel Pop.

Citeste si: Ce se mănâncă de 1 Decembrie 2020?

De ce sunt alăturate în calendar sărbătoarea de Sf. Andrei și Ziua Națională

Sfântul Apostol Andrei, considerat Ocrotitorul României datorită faptului că a creștinat zona Dobrogei, este sărbătorit pe data de 30 noiembrie deoarece a fost ucis la 30 noiembrie anul 60, la Patras, fiind răstignit pe o cruce în formă de X, numită, în limba latină "crux decussata", de unde a rezultat denumirea de "Crucea Sfântului Andrei".

Ziua Națională a României, stabilită în Parlament încă din 1990, când a înlocuit sărbătoarea comunistă de 23 august, celebrează Marea unire din 1918. Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a avut loc la 1 decembrie 1918 și a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin Consiliul Național Român Central de la Arad, la care au participat 1228 de deputați pentru a vota Rezoluția de la Alba Iulia, prin care se pecetluia Unirea Transilvaniei cu Regatul Român.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Roxana Ghita, primele imagini de la aeroport! Cine e barbatul caruia i-a sarit in brate... Roxana Ghita, primele imagini de la aeroport! Cine e barbatul caruia i-a sarit in brate Razboinca de la Survivor Romania 2021
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe... Accidentul din Andronache poate aduce schimbarea Codului Rurier. Limita de viteză de pe străzile înguste din cartiere, trasă şi mai jos
monitorulcj.ro
Clujenii, amuzați de un sens giratoriu din Cluj-Napoca. „Primul OZN giratoriu din... Clujenii, amuzați de un sens giratoriu din Cluj-Napoca. „Primul OZN giratoriu din România a ajuns pe Terra de câteva luni”
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si