Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?

Legea pensiilor 2022. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a afirmat că până la sfârșitul anului 2022, în România se va aplica o nouă lege a pensiilor. Ministrul mai adaugă că, până la sfârșitul lui 2023, procesul de digitalizare al sistemului de pensii va fi gata în totalitate.

Author: Alina Raducu luni 26 iulie 2021 , 10:53

Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?
Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?[Sursa foto: Facebook Raluca Turcan]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legea pensiilor 2022. Astfel, f iecare persoană își va putea accesa propriul dosar în format electronic.

„Un lucru pe care mi-l doresc foarte tare este să ajungem și noi, în România, cum se întâmplă în alte țări, ca atunci când dai o lege a pensiilor să nu se mai modifice vreo 50 de ani. Așa este firesc, numai la noi se modifică de la an la an și fiecare ciclu guvernamental vine cu noi propuneri și noi viziuni în privința calculării și majorării pensiilor”, a precizat ministrul Muncii.

Legea pensiilor 2022. Ce spune Ministrul Muncii?

Astfel, prin reforma digitală a sistemului, oamenii vor putea să aibă acces oricând la propriul dosar electronic și să vadă cât mai au de muncit și de ce pensie ar putea să beneficieze, conform Ministrului Muncii.

De asemenea, Raluca Turcan spune ca întreg procesul de digitalizare ar trebui să fie finalizat până la finalul anului 2023.

Prin programul PNRR vor fi alocate 100 de milioane pentru digitalizarea sistemului de pensii, pentru îmbunătățirea echipamentelor în toate casele de pensii dar și pentru suplimentarea angajaților care să se ocupe de acest proces.

Raluca Turcan a mai menționat că speră ca până la finalul anului 2022, România să poată avea o nouă lege a pesiilor. „Legea Pensiilor, cu recalcularea pensiilor, va fi gata, eu sper, la finalul anului 2022. Așa ne-am asumat în PNRR”, a declarat ministrul.

Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?
Legea pensiilor 2022: Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi? Creşte sau nu vârsta de pensionare?[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Guvernul îi îndeamnă pe români să muncească peste vârsta de pensionare, la stat sau în privat

Cum vor fi calculate pensiile pentru femei şi bărbaţi?

Potrivit Ministrului Muncii, pensiile vor fi recalculate în funcție de indicele de corecție.

„Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă care va include și indicele de corecție. Acest indice de corecție se va regăsi într-o nouă formulă de recalculare a pensiilor, este un indicator scos din burtă de PSD pentru a echilibra sistemul de pensii”, a delarat Raluca Turcan.

Citeste si: Calcul vârstă pensionare bărbaţi 2021: Anunț privind stagiul de cotizare

Raluca Turcan a mai precizat că „Formula de calcul va aduce o predictibilitate în privința calculării pensiilor pe termen lung, astfel încât orice majorare de pensie să fie scoasă din pixul politicienilor. Ani la rând, milioane de pensionari au fost amăgiți cu creșteri spectaculoase de pensii, cele mai multe nesustenabile”.

Ministrul Muncii a mai menționat că stagiul de cotizare va rămâne de cel puțin 15 ani, adăugând că persoanele care primesc pensia minimă socială trebuie să cotizeze această perioadă de timp.

Citeste si: Ce avere are Petre Roman şi ce pensie încasează fostul prim-ministrul al României?

„Stagiul minim de cotizare este important să rămână 15 ani, minimum, pentru că în România avem 930.000 de beneficiari de pensie minimă socială de 800 de lei care, pentru a o accesa, au nevoie de un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Așadar, rămâne stagiul minim de cotizare”, a mai adăugat Raluca Turcan.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si