Liber la confiscarea averilor ilicite! Klaus Iohannis a promulgat azi legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni ​Legea privind confiscarea extinsă a averilor dobândite ilicit, act normativ care a zăcut 3 ani în Parlament și care prevede că poate fi confiscată averea nejustificată a unei persoane condamnate la definitiv la închisoare.

Razvan Ilie, luni 02 noiembrie 2020 , 19:34

klaus iohannis
Klaus Iohannis a promulgat legea confiscării extinse a averilor ilicite
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Klaus Iohannis a emis luni Decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transpunerii unor directive ale Uniunii Europene, informează Administrația prezidențială.

Citeste si: Angela Merkel, avertisment de ultimă oră. Noul coronavirus reacționează mai agresiv

Proiectul de lege cunoscut sub denumirea de "confiscarea extinsă a averilor ilicite" a fost inițiat de ministrul Justiției Ana Birchall în 2017

și a fost blocat în Comisia Juridică de către PSD pe vremea când era condus de Liviu Dragnea, potrivit Hotnews.

Modificările propuse transpun în legislația internă prevederi din Directiva 2014/42/UE care vizează îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană. Directiva europeană privind confiscarea extinsă a bunurilor obținute din infracțiuni a fost adoptată în 2014, iar România trebuia să o transpună în legislația națională până în 2015.

Citeste si: Țara care introduce un lockdown şi suspendă zborurile din cauza virusului Sars-Cov-2

 

Ce modificări aduce legea confiscării extinse

Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul penal în vederea transmiterii unor directive ale Uniunii Europene a fost votată decizional de deputați în 13 octombrie. Actul normativ modifică articolul 112 din Codul Penal astfel:

(1) Sunt supuse confiscării şi alte bunuri decât cele prevăzute la art.

112, când faţă de o persoană se dispune condamnarea pentru o faptă susceptibilă să îi procure un folos material şi pentru care pedeapsa prevăzută de lege este închisoarea de 4 ani sau mai mare, instanţa îşi formează convingerea că bunurile respective provin din activităţi infracţionale. Convingerea instanţei se poate baza inclusiv pe disproporţia dintre veniturile licite şi averea persoanei.
2) Confiscarea extinsă se dispune asupra bunurilor dobândite de persoana condamnată într-o perioadă de 5 ani înainte şi, dacă este cazul, după momentul săvârşirii infracţiunii, până la data emiterii actului de sesizare a instanţei.
Confiscarea extinsă poate fi dispusă şi asupra bunurilor transferate către terţi, dacă aceştia ştiau sau ar fi trebuit să ştie că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Raed Arafat, decizie de ultimă oră! Ce ordin intră în aplicare de astăzi? Raed Arafat, decizie de ultimă oră! Ce ordin intră în aplicare de astăzi?
spotmedia.ro
USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii USR-PLUS îl preferă pe Ludovic Orban? Miuța din curtea școlii
spotmedia.ro
Altă cale nu e! Bărbați sau puștani Altă cale nu e! Bărbați sau puștani
b1.ro
Lovitură fără precedent pentru Diana Șoșoacă! Ce nu va mai avea voie să facă timp de... Lovitură fără precedent pentru Diana Șoșoacă! Ce nu va mai avea voie să facă timp de trei luni în Parlamentul României? Va fi sancționată drastic
infoactual.ro
Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers Horoscop Nostradamus: SINGURA zodie protejată de Univers
infoactual.ro
Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare... Nostradamus a prezis. Schimbări zguduitoare pentru toată planeta! Viitorul pare înfricoșător
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si