La nivel national continua sa existe sase mari centre regionale in care pretul mediu solicitat pentru un metru patrat de apartament ajunge la peste 1.000 de euro pe metru patrat util, potrivit celui mai recent raport de piata realizat de Imobiliare.ro.

Pe primul loc se afla Cluj-Napoca, cu o medie de 1.510 euro pe metru patrat util, acesta fiind urmat de Bucuresti (1.280 euro pe metru patrat util), Timisoara (1.170

de euro pe metru patrat), Constanta (1.120 de euro pe metru patrat), Craiova (1.100 euro pe metru patrat) si Brasov (1.040 de euro pe metru patrat).

Cu o medie de 970 de euro pe metru patrat, Iasiul se situeaza in continuare sub acest prag psihologic. La polul opus, cele mai ieftine locuinte pot fi gasite, in continuare, in resedintele de judet din jumatatea de sud a Romaniei. Astfel, un apartament poate fi achizitionat cu 490 de euro pe metru patrat util in Resita (foto), cu 510 euro pe metru patrat in Giurgiu, cu 570 de euro pe metru patrat util in Alexandria, cu 590 de euro pe metru patrat in Drobeta Turnu-Severin si cu 620 de euro pe metru patrat util in Targoviste.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

De remarcat este ca, in ultimele trei luni, cele mai accesibile capitale de judet au consemnat, comparativ

cu marile centre regionale, majorari mai insemnate de pret (o medie de 4,2%), unele dintre acestea numarandu-se chiar in randul oraselor cu cele mai mari scumpiri.

Orasele mai mici conduc topul scumpirilor

Dintre resedintele de judet ale tarii, cele mai mari cresteri de pret pe segmentul apartamentelor au avut loc, in al doilea trimestru al acestui an, in Sfantu-Gheorghe (6,3%), Alexandria (6%), Piatra-Neamt (5%), Targoviste (4,8%) si Buzau (4,5%). Aceste variatii au fost, insa, vizibil mai temperate decat cele care au avut loc in primele trei luni ale anului, cand Miercurea-Ciuc consemna un avans-record, de 17,8% (in ultimele trei luni, in capitala Harghitei a cunoscut un avans de 4,4%).

La polul opus, Baia Mare a inregistrat o usoara scadere (de 0,1%) a asteptarilor vanzatorilor, lista celor mai mici variatii de pret fiind completata de Oradea (un plus de 0,7%), Alba Iulia (+1%), Ploiesti (+1,2%) si Satu Mare (+1,2%).

Evolutii apropiate in Cluj-Napoca si Bucuresti

In toate marile centre regionale cu preturi de peste 1.000 de euro pe metru patrat, preturile apartamentelor au avut o evolutie ascendenta in perioada analizata. in conformitate cu evolutia consemnata la nivel national, cresterile au fost, insa, vizibil mai mici decat in anii precedenti.

In Cluj-Napoca, spre exemplu, apartamentele au inregistrat una dintre cele mai mici cresteri, respectiv 1,9%.

Cu toate acestea, nivelul actual al preturilor locuintelor din oras este cu circa 14% mai mare decat in urma cu 12 luni.

Capitala Transilvaniei continua sa fie, totodata, singurul mare centru regional in care apartamentele sunt mai scumpe acum decat in urma cu zece ani, la o diferenta de 13,6% fata de T2 2008. in Bucuresti, pe de alta parte, pretentiile vanzatorilor s-au majorat cu 2,2% in intervalul aprilie-iunie, pana la 1.280 de euro pe metru patrat util.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Dintre marile orase analizate, Capitala se remarca prin cea mai mica diferenta de pret la 12 luni, respectiv 4,4%. Aceasta se afla la polul opus fata de Cluj-Napoca si in ceea ce priveste evolutia preturilor din 2008 incoace: aici apartamentele au recuperat cel mai putin din ieftinirile provocate de recesiune, acest tip de proprietati fiind, in momentul de fata, cu aproape 40% mai scumpe decat in T2 2008.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si