Lucian Bode: „ Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot..”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a transmis că, astăzi, va începe emiterea de cărţi de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot pentru care a fost ales municipiul Cluj-Napoca. Astfel, noile cărți de identitate le vor înlocui pe cele actuale, până în august 2031.

Author: Alina Raducu luni 02 august 2021 , 14:52

Câte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultimele 24 de ore?Lucian Bode: „ Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot..”
Lucian Bode: „ Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot..”[Sursa foto: Facebook Lucian Bode]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Noile acte de identitate pot fi solicitate pentru copii încă de la naştere. Astfel, prețul pentru eliberarea cărţii de identitate electronică este de 14 euro.

Lucian Bode: "Noul document va înlocui practic cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997, în mod treptat, până în august 2031”

"Suntem astăzi în faţa unui moment crucial pentru ceea ce înseamnă atât parcursul instituţional al serviciilor publice, cât şi facilităţile de care cetăţeanul român va putea beneficia odată cu deţinerea cărţii electronice de identitate. Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect-pilot pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca.

Am găsit aici, la Cluj-Napoca, deschidere din partea domnului primar Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, le mulţumesc pentru interesul manifestat pentru acest proiect-pilot. Totodată doresc să mulţumesc echipelor tehnice ale Ministerului Afacerilor Interne, care în colaborare cu partenerii instituţionali au pus în practică, subliniez, prin forţe proprii acest proiect-pilot”, a afirmat Lucian Bode, luni, la Cluj-Napoca.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat că acest nou document va înlocui actuala carte de identitate până în august 2031.

Lucian Bode: „ Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot..”
Lucian Bode: „ Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică, în cadrul unui proiect-pilot..”[Sursa foto: Facebook Lucian Bode]

Citeste si: Certificat de divorţ pierdut: Ce trebuie să faci dacă ai pierdut acest document?

" Noul document va înlocui practic cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997, în mod treptat, până în august 2031, conform termenelor stabilite prin regulamentul european. De asemenea, cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării. Un alt aspect este acela că acest document facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare. Totodată, cetăţenii trebuie să ştie că poate fi solicitat de către părinţi sau tutore legal pentru copiii lor, încă de la naştere, cu o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta titularului. Această carte electronică de identitate poate fi solicitată pentru copii încă de la naştere”, a explicat ministrul de Interne.

Citeste si: VIDEO| Scene șocante s-au derulat pe plaja din Eforie Nord, unde 2 salvamari au fost snopiți în bătaie de mai mulți turiști suparăți

Ministrul a mai subliniat faptul că noul document conţine elemente suplimentare de siguranţă

"Şi un ultim aspect pe care doresc să-l subliniez legat de ce ar trebui să ştie cetăţenii în legătură cu această carte electronică de identitate este cel prin care cetăţenii trebuie să ştie că această carte electronică de identitate conţine elemente suplimentare de siguranţă şi aceste elemente se datorează noilor tehnologii, ceea ce îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate comise cu ajutorul cărţii de identitate”, a mai spus Bode.

Tot Lucian Bode a menționat că sistemul a devenit funcţional la Cluj-Napoca începând cu ora 13:00.

"Am încredere că proiectul-pilot care demarează astăzi, aici, la Cluj-Napoca va fi un exemplu de bună practică la standardele de calitate şi eficienţă aşteptate de cei care vor solicita acest nou tip de act de identitate. Practic, astăzi începând cu ora 13.00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de carte de identitate. Pentru început acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee”, a menționat Lucian Bode.

Citeste si: Nicușor Dan: În cadrul şedinţei Consiliului General se discută patru proiecte pentru achiziţia de autobuze electrice

În plus, ministrul a mai precizat că prin acest proiect vor fi emise 5.000 de cărţi eletronice până la sfârşitul acestui an în Cluj-Napoca.

"Apreciem că în acest proiect-pilot vom emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate până la finalul anului 2021, aici la Cluj-Napoca. Vorbim de două etape. Prima etapă, noi estimăm că va dura cinci, şase luni în care va fi emisă prima carte electronică de identitate şi vor fi introduse treptat în circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cuprinse cu vârsta între 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste între 0 şi 14 ani. În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică dedicată şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice”, a mai adăugat ministrul Afacerilor Interne.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si