Ludovic Orban anunță risc major pe Prut. Despăgubiri pentru persoanele afectate

Premierul Ludovic Orban a convocat, miercuri, o ședință de lucru în contextul inundațiilor care au făcut prăpăd în țară.

Author: I.C. miercuri 24 iunie 2020 , 19:10

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Orban a declarat că există dificultăți de intervenție pentru că nu se poate anticipa unde va ploua.

„Am făcut o analiză despre inundații, a riscurilor care există pentru perioada imediat următoare și am stabilit care sunt măsurile ce trebuie luate.

Cel mai mare risc e pe Prut, trebuie să vină viitura din Ucraina.

Există riscuri și în alte zone, dar sunt greu de anticipat, din cauza unor fenomene de instabilitate meteo și o cantitate mare de precipitații se pot crea inundații cu caracter local. Tendința va fi în nordul Moldovei să se reducă, de mâine, se va muta spre Vest, dar și în Dobrogea.

Am luat măsura de constituire a comisiilor de evaluare a pagubelor produse de inundații, la nivelul prefecturilor. Să intervenim cu fonduri de reparații, de despăgubire”, a declarat premierul.

Citeste si: Meteo. Cod roșu de inundații majore. Zeci de județe se află sub cod portocaliu

Despăgubiri pentru persoanele afectate

Ludovic Orban a spus că persoanele afectate de inundațiile din ultima perioadă vor primi depăgubiri.

„După ce încetează, după ce se finalizează cererile, Prefecturile vor trimite pentru a aloca sumele necesare de la Guvern. Noi vom procesa solicitările procesate cu viteza maximă posibilă.

1, 4 de lei avem în fondul de urgență aflat la dispoziția Guvernului.Întotdeauna am găsit soluții pentru a nu lăsa oamenii la necaz. În Aiud sunt 3 case avariate, reparațiile vor fi susținute. Pe măsură ce vom primi solicitările, vom aloca banii necesari”, a anunșat Ludovic Orban.

Cod roșu de inundații

Un Cod roșu de inundații a fost emis, miercuri, de hidrologi, pentru bazinul hidrografic al Prutului. Totodată, există pericolul de viituri în mai multe județe din țară.

Citeste si: Premierul Orban a spus ce se va întâmpla de la 1 iulie

Codul roșu de inundații este valabil până la ora 24:00, când sunt așteptate scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

În intervalul 24.06.2020 ora 12:00 – 26.06.2020 ora 24:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si