VIDEO - Mai multe medicamentele pentru tratarea răcelii care conțin psedoefedrină ar putea fi retrase de pe piață

Mai multe medicamente pentru tratarea răcelii și gripei, care conțin psedoefedrină ar putea fi retrase de pe piață. Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat o analiză de siguranță a tuturor pastilelor ce conțin această substanță, întrucât acestea ar putea cauza accident vascular cerebral, sau chiar infarct.

Author: Andreea Albu luni 13 februarie 2023 , 19:36

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pseudoefenrina este o substanta care decongestioneaza caile respiratorii in raceli, gripa sau alergii. Ea intra in componenta pastilelor sau a spray-urilor nazale.

Mai multe rapoarte primite de Agentia Europeana a Medicamentului au indicat ca medicamentele cu pseuedoefedrina pot provoca afecțiuni ale vaselor de sânge din creier sau inimă.

Ce spun medicii

Ștefan Bușnatu, medic cardiolog: "E o bombă cu ceas care ajunge la noi cu infarct. Și lucrurile aste acunt cauzate de faptul că această substanță în sine are rolul de a decongestiona nasul."

Tratamentele sunt între cele mai căutate și pot fi cumpărate fără rețetă. Specialiștii atrag atenția că odată ce se depășește perioada recomandată de medic, pericolul este mare.

Citește și: O angajată a primăriei a fost arestată după ce a cerut 1.000 de euro mită pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru o casă

Radu Țincu, medic toxicolog: "Ce trebuie să știm, este că în indicația de utilizare este pentru 5-7 zile, după această perioadă, există riscul de a dezvolta dependență, din cauza fenomenului d etoleranță, adică nu mai răspundem la doza uzuală și trebuie să creștem progresiv doza pentru a ajunge la efectul dorit."

Citeste si: Cât valorează tichetele sociale de Paște 2023! Unde se depun cererile și câți bani se dau- kanald.ro

Citeste si: Ce a aflat Viorel Lis despre Oana? Nu a bănuit nici măcar o secundă că se întâmpla asta- wowbiz.ro

Citește și: Un medic de familie a luat mită de peste 900 de ori pentru a atesta în fals vaccinarea unor persoane

Ștefan Bușnatu, medic cardiolog: "Substanța asta practic, când ajunge în sânge în concentrație din ce în ce mai mare începe să excite vasele de sânge și le contractă, excită inima prin creșterea frecvenței cardiace și practic generează o suprasolicitare."

Medicamentele ar putea fi retrase de pe piață

Potrivit studiilor, 8 din 10 români se tratează singuri de răceală și gripă.

Citește și: Tragedie pe autostrada A1: Un mort și un rănit în urma unui accident rutier

Agenția Europeană a medicamentului a anunțat că, în funcție de analizele ulterioare, va decide dacă va retrage sau nu de pe piață tratamentele care conțin pseudoefedrină.

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului va analiza dovezile disponibile și va decide dacă autorizațiile de introducere pe piață pentru medicamentele care conțin pseudoefedrina trebuie menținute, modificate, suspendate sau retrase în întreaga UE.

Citește și: Voucherele pentru alimente ar putea fi disponibile și pentru achiziționarea medicamentelor. Ce schimbări se vor efectua?

Numai anul trecut românii au cheltuit 1,4 miliarde de euro pe medicamente fără rețetă.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si