Necla Camuz, în vârstă de 33 de ani, și băiețelul nou-născută, Yagiz – care înseamnă „cel curajos” – au supraviețuit în mod miraculos cutremurului cu magnitudinea de 7,8 din Turcia care a ucis peste 34.000 de oameni până acum.

Citește și: Speranță din Turcia. Un bebeluș a supraviețuit 128 de ore sub dărâmături

Necla Camuz îl alăpta pe Yagiz la ora 4 și 17 minute dimineața, în apartamentul familiei de la etajul doi din provincia Hatay, când clădirea lor a început să tremure, a declarat ea pentru BBC News

.

Citește și: Miracole sub ruinele cutremurului

Tânăra mămică a povestit că ea și soțul ei- care își ținea în brațe fiul de 3 ani- au început să meargă unul spre celălalt din camere opuse după ce au simțit cutremurul, dar au fost zdrobiți de mobilier.

"Nu mi-am dat seama că am căzut cu un etaj mai jos"

„Pe măsură ce cutremurul a devenit mai mare, peretele a căzut, camera tremura, iar clădirea își schimba poziția”, a spus mama îngrozită.

Citește și: VIDEO- EXCLUSIV- Noi informații legate de cutremurul devastator din Turcia. Corespondenții Știrile Kanal D, în zonele afectate: ”Pe străzi, sunt imagini apocaliptice”

„Când s-a oprit, nu mi-am dat seama că am căzut cu un etaj mai jos.

Le-am strigat numele, dar nu am primit niciun răspuns”, spune mămica.

Când mișcarea seismică s-a oprit, Camuz s-a trezit întinsă în beznă, luptându-se să respire prin praf, cu copilul ei ținut strâns la piept, și-a amintit ea.

Din fericire, un dulap care căzuse lângă ea a împiedicat o placă mare de beton să o zdrobească mortal pe ea și pe copilul ei.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

cutremur turcia

Clădirea în care locuia Necla Camuz  

[Sursa foto: BBC News]

„Am fost îngrozită, nimeni nu ne auzea”

Camuz a trebuit să se bazeze pe celelalte simțuri ale ei pentru a-și da seama de situația ei în întuneric, potrivit BBC.

Își dădea seama că bebelușul Yagiz respira și îi simțea pielea moale și hainele pe piept, dar nu putea să-și schimbe poziția.

Ea a spus că a auzit voci în depărtare și a început să strige după ajutor. „Este cineva acolo? Mă aude cineva?” a spus că a strigat în timp ce bătea în dulapul de lângă ea.

Citește și: EXCLUSIV- Transilvania și o parte din Banat, cele mai sigure zone din România în caz de cutremur. Gheorghe Mărmureanu, mesaj pentru români

A luat bucăți mici de beton clădirea zdrobită și le-a folosit-o ca să lovească în dulap dar nu a mai auzit nimic. Nimeni nu a răspuns- și a început să realizeze că nimeni nu va răspunde vreodată, a spus ea.
„Am fost îngrozită”, a spus Camuz.

„Am încercat să îmi beau laptele, dar nu am reușit”

În întuneric complet și incapabilă să se miște prea mult, Camuz habar nu avea cât era ceasul sau câte ore trecuseră.

Instinctele ei materne au făcut-o să se concentreze pe menținerea în viață a copilului ei- o imagine mult diferită de modul în care și-a imaginat primele săptămâni ale fiului ei în lume.

„Plănuiești multe lucruri când ai un copil și apoi... dintr-o dată ești sub dărâmături”, a spus ea.

A putut să se miște doar cât să-l alăpteze pe Yagiz, dar nu a avut acces la hrană sau apă pentru ea însăși. În disperare de cauză, a încercat să-și bea propriul lapte matern, dar nu a reușit.

Bebelușul în mâinile salvatorilor

[Sursa foto: BBC News]

Bebelușul a dormit cea mai mare parte a timpului

Camuz a spus că bebelușul a dormit în cea mai mare parte a timpului cât erau îngropați su ruine și ocazional plângea- moment în care ea îl hrănea până când băiețelul se oprea din plâns.

Ea a spus că uneori auzea pași și voci și că putea simți în anumite puncte ceea ce credea că este un burghiu, dar zgomotele erau prea îndepărtate.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Pe măsură ce orele și zilele treceau, ea și-a făcut griji pentru soțul ei și pentru celălalt fiu- după ce a văzut dulapul răsturnându-se peste ei.

"Când am auzit câinii, credeam că e un vis"

Apoi, după mai bine de 90 de ore sub dărâmături, Camuz a auzit câini lătrând și s-a întrebat dacă nu a fost cumva un vis.

Dar apoi a auzit și vocile oamenilor. "Eşti în regulă?" a întrebat una dintre voci. „Bate o dată pentru da”, a auzit ea.

Echipele de salvare de la Departamentul de Pompieri al municipiului Istanbul au săpat cu grijă printre dărâmături până au ajuns la Camuz și Yagiz.

Mămica l-a predat pe cel mic salvatorilor și a fost apoi luată și ea pe o targă. Cei doi au fost transportați de urgență la un spital local.

Necla Camuz și familia ei la spital

[Sursa foto: BBC News]

Camuz s-a liniștit abia când a văzut chipuri cunoscute la spital – membrii familiei care i-au spus că soțul și fiului ei mai mare au supraviețuit dezastrului.

Cu toate astea, fiecare dintre ei a suferit răni grave la picioare și la mâini și se aflau la câteva ore distanță la un alt spital, potrivit BBC.

În mod miraculos, Camuz și micuțul ei „curajos” nu au avut răni grave și au fost externați din spital după 24 de ore de observație. Acum locuiesc într-un cort improvizat împreună cu alți 11 membri ai familiei – toți și-au pierdut casele în urma cutremurului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si